Laatste maand zwangerschap

Wegen de laatste loodjes ook bij je zwangerschap het zwaarst? Wel qua gewicht, maar niet qua inspanningen. Omdat je buik nu absoluut de hoofdrol speelt, kun je niet anders dan daar 100% rekening mee houden.

De laatste maand van de zwangerschap is er dan ook een van volledige overgave.

‘Wat zei je ook alweer?’

Ben je een beetje vergeetachtig, dromerig of in jezelf gekeerd? Daar heeft bijna elke zwangere vrouw in de laatste maand. Er staat je ook heel wat te wachten. Daar kunnen je gedachten behoorlijk door bezet zijn: ‘Hoe zal het zijn?’, ‘Wanneer gaat het gebeuren?’… Toch is het natuurlijk ook een beetje lastig. Misschien helpt het door af en toe een lijstje te maken wat je nog wilt doen of wat er nog geregeld moet worden.

Naast vergeetachtig ben je natuurlijk ook vaak moe. Leg daarom gerust aan anderen uit dat je bijvoorbeeld wat slechter slaapt en dus niet zo uitgerust bent. Trek je er verder maar niet te veel van aan en geef jezelf de ruimte om lekker weg te dromen en de dingen op jouw manier en in je eigen tempo te doen.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Een wandelingetje moet kunnen!

Sporten kun je het niet echt meer noemen, de lichamelijke acties die je in de laatste maand van je zwangerschap onderneemt. De meeste sporten zijn nu te zwaar, maar als je ze (erg) rustig aan doet, kun je veel sporten nog wel tot aan het eind van je zwangerschap doen. Het is wel heel goed om tot de laatste dag gewoon rustig te blijven wandelen, fietsen en zwemmen: maar let wel op dat je niks forceert!

Geef werk uit handen

  • Til geen zware dingen meer, zoals boodschappentassen. Kan het even niet anders, let dan goed op je houding: buig door je knieën. Zet daarbij je benen niet naast elkaar, maar het ene been iets voor het andere. Zo krijgt je buik de ruimte.
  • Beperk het huishouden tot lichte klusjes. Sjouwen met emmers sop, het vloertje van de douche nog even schoonmaken, ramen wassen (trapje op en trapje af), de trap stofzuigen… dat werk is even niet voor jou bestemd. Is er iemand in de buurt die het van je kan overnemen?

Ga lekker de deur uit gaan als je zin hebt

Ook al komt de uitgerekende datum in zicht, sluit jezelf niet op in huis. Waarom zou je? De bevalling kondigt zich echt wel ruim op tijd aan. Dus je kunt nog best even winkelen, koffie gaan drinken, een wandelingetje maken of naar de film!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*