Kraamtradities

Kraamtradities zijn gebruiken die uit het verleden stammen.

En ook al is onze levenswijze heel erg veranderd de afgelopen eeuwen, sommige gebruiken zie je nog steeds terug. Zoals de beschuit met muisjes. In dit artikel lees je over kraamtradities.

Beschuit met muisjes

Deze gewoonte stamt uit de negentiende eeuw en was oorspronkelijk alleen weggelegd voor de rijkere lagen van de bevolking. De muisjes staan symbool voor de vruchtbaarheid. De ‘gewone’ mensen aten wittebrood met suiker om een geboorte te vieren. Tegenwoordig kan iedereen van deze lekkernij genieten! Wil je iets anders? Er bestaan ook suikerhartjes.

Blauw en roze

Vroeger was men vaak blijer met een zoon dan met een dochter. Een zoon zette de naam en familiestamboom voort. Mensen geloofden dat ze boze geesten op zouden roepen als ze hun blijheid zouden laten merken. Ze beschermden hun zoon daarom met de kleur blauw. Blauw is tenslotte de kleur van de hemel, van de lucht. Niemand weet precies waarom de kleur roze bij meisjes hoort. Er bestaan verschillende verklaringen voor. Gelukkig zijn wij niet meer bang voor boze geesten, en zijn we even blij met een meisje als met een jongen. Versier je huis met roze of blauwe slingers en ballonnen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Luiertaart

Een heel bijzonder cadeau om te geven aan een kraamvrouw is een luiertaart. Functioneel én leuk. Het is heel simpel: je hebt ongeveer twee pakken ‘New Born’ luiers nodig. Je rolt de luiers op tot ‘rolletjes’, bindt ze vast met lintjes, zet een rolletje rechtop en een aantal andere rolletjes hier omheen in de vorm van een cirkel en je bouwt een aantal cirkels van luiers om deze cirkel heen. Net zoveel als je zelf wilt. Verstevig de cirkels door ze met een lintje vast te binden. Dit is de onderste laag van je taart. Je maakt nog twee andere ‘lagen’. Natuurlijk steeds iets kleiner. Plaats de taartlagen op elkaar. Je versiert de luiertaart met lintjes. Hang met knijpertjes allemaal kleine cadeautjes aan de taart!

Kraammand

Een kraammand is een mand met 8 cadeautjes erin. Zo kan de kersverse moeder iedere dag van haar kraamweek een pakje openmaken. Het is leuk om af te wisselen met cadeaus voor de moeder (bijvoorbeeld douchegel, tijdschrift, bodylotion) en cadeaus voor de baby. Veel moeders vinden een kraammand een erg fijne en leuke kraamtraditie!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*