Kinkhoest

Kinkhoest is een zeer besmettelijke bacteriële infectieziekte.

Besmetting vindt plaats via de lucht, door hoesten of niezen. Kinkhoest is vooral in de beginfase besmettelijk.

Vaak vindt besmetting plaats zonder dat je weet dat je kind kinkhoest heeft. De ziekte lijkt namelijk in eerste instantie op een normale verkoudheid. Pas na een paar weken krijgt je kind symptomen die kenmerkend zijn voor kinkhoest.

Symptomen

Het begint als een verkoudheid. Je kunt dan eigenlijk nog niet weten dat het kinkhoest is. Pas na een paar weken kun je de volgende symptomen bij je kind herkennen: hevige hoestbuien die vooral in de nacht in hevigheid toenemen, een gierende ademhaling, benauwdheid, vorming van dik slijm in de keel en soms braken door de grote hoeveelheid slijm en de benauwdheid.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ook kan je kind middenoorontsteking of longontsteking erbij krijgen. Door het langdurige en krampachtige hoesten kan je kind blijvende schade aan zijn longen oplopen. Ook kunnen zuurstoftekort en hersenbloedingen optreden en bij hele jonge baby’s kan er sprake zijn van een ademstop.

Behandeling

Er bestaat geen specifieke behandeling bij kinkhoest. In principe wordt je kind via het Rijksvaccinatieprogramma, met de DKTP-prik, ingeënt tegen kinkhoest. Ondanks inenting is het mogelijk dat je kind besmet raakt met kinkhoest. Hij zal de ziekte dan echter in een hele milde vorm krijgen. Heeft je kind de ziekte gehad, dan is hij daarna gedurende twintig jaar immuun.

Soms schrijft een arts een antibioticum voor om daarmee de besmettelijke periode te verkorten. Dit heeft alleen nut als al aan het begin van de ziekte wordt begonnen met de kuur. Het antibioticum heeft geen tot nauwelijks invloed op de ernst en de duur van de ziekte kinkhoest.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*