Kinderwagens en wandelwagens

Je kunt de wagens in grofweg drie categorieën verdelen: kinderwagens, wandelwagens en een autostoeltje op wielen. In dit artikel lees je het verschil tussen kinderwagens en wandelwagens. Een goede en praktische kinderwagen en/of wandelwagen is erg fijn!

Kinderwagens

Direct na de geboorte gebruik je voor je kindje een kinderwagen. Je kind ligt dan in een zogenaamde reiswieg, ook wel kinderwagenbak genoemd. Hij ligt hierin op zijn rug of zij, want tot een maand of zeven vervoer je jouw kindje bij voorkeur horizontaal. Een reiswieg mag niet worden gebruikt voor vervoer in de auto, tenzij het een speciale reiswieg is met ECE-keurmerk 44.03.

Sommige ouders kopen een losse kinderwagen die alleen die eerste periode kan worden gebruikt. De meeste ouders kopen echter een combiwagen. Een combiwagen houdt in dat je één onderstel hebt, waarop je de reiswieg en het autostoeltje kunt bevestigen. Als je kindje oud genoeg is om in een wandelwagen te zitten, dan kun je de combiwagen ombouwen tot wandelwagen. De combiwagen vormt dus eigenlijk drie wagens in één.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Zodra je kind kan gaan zitten, is vervoer in de kinderwagen niet meer veilig. Je kindje zou er dan uit kunnen klimmen.

Let op: zijn jullie als ouders allebei lang, dan zal je kindje waarschijnlijk ook niet de kleinste zijn. De maten van een reiswieg kunnen nogal verschillen. Als je vermoedt dat je kindje ook lang is of wordt, koop dan een wagen met een zo groot mogelijke reiswieg. Anders past je kind straks niet meer in de reiswieg, terwijl hij ook nog niet toe is aan de wandelwagen.

Wandelwagen

Je kind kan mee in een wandelwagen als hij goed en stevig rechtop kan blijven zitten. Op welke leeftijd hij dat kan, dat verschilt per kind. Het zal ergens tussen de zes en twaalf maanden zijn. Zorg ervoor dat je kind in de wagen altijd een veiligheidsriempje om heeft.

Ben je van plan om de wandelwagen vooral in de stad te gebruiken en voor korte stukjes, dan kun je kiezen voor een ander model dan wanneer je er lange wandelingen mee wil maken in het bos. Voor het laatste doel zijn luchtbanden en een goede vering belangrijker dan voor het eerste doel. Kijk ook altijd goed of de wandelwagen ingeklapt in je auto past. Als je eindeloos moet passen en meten, dan gaat je dat op den duur een hoop ergernis opleveren.

Wil je met de wandelwagen samen met je kind vaak boodschappen kunnen halen, let er dan op dat er genoeg ruimte is om die boodschappen ook te kunnen opbergen. De ene wagen heeft veel meer opbergruimte dan de andere. Boodschappentassen aan de duwstang hangen, is gevaarlijk, want hierdoor kan de wagen uit balans raken en omvallen.

Controleer altijd de stevigheid en stabiliteit van een wandelwagen. Als je kind een beetje naar opzij of naar voren leunt, dan wil je natuurlijk niet dat hij met wagen en al omvalt.

Autostoeltje op wielen

Een autostoeltje is in principe alleen bedoeld voor vervoer in de auto. Er zijn wel kinderwagens waar je het autostoeltje op kunt bevestigen. Voor bijvoorbeeld een kort bezoekje aan de dokter kan dit heel handig zijn. Het autostoeltje is echter niet geschikt om je kind lang in te laten zitten: maximaal 1,5 tot 2 uur op een dag.

Voor alle wagens geldt:

  • Kijk goed naar de stabiliteit van de wagen en of hij niet makkelijk omvalt.
  • Zorg dat er een rem op de wagen zit en gebruik de rem ook.
  • Heeft de wagen zwenkwielen, kijk dan of je deze ook kunt vastzetten; in sommige gevallen is het veiliger om de wielen vast te zetten.
  • Gebruik je een regenscherm op de wagen? Let er dan op dat je kind nog genoeg frisse lucht krijgt in de kinderwagen of wandelwagen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*