Kindereczeem

Kindereczeem wordt ook wel dauwworm genoemd. Het is een huidaandoening waarvan de precieze oorzaak niet bekend is, maar erfelijke aanleg speelt in ieder geval een hele grote rol. Roodheid, schilfering en jeuk  zijn vaak verschijnselen van eczeem.

Oorzaak van eczeem

Kinderen met eczeem worden geboren met een huidbarrière die niet helemaal goed functioneert. Als je de huid vergelijkt met de muren van een huis, dus de bakstenen zijn huidcellen en cement huidvetten. Dan ontbreekt het cement deels.

Daardoor staat de huid als het ware meer “open” en kan zo vocht niet goed vasthouden, waardoor de huid altijd droger is. En, allerlei stoffen zoals pinda schilfers/ pollen etc, kunnen makkelijker in de huid dringen. Vervolgens zou het afweersysteem deze stofjes moeten negeren ( want geen bacterie of virus oid) maar bij kinderen met eczeem reageert het afweersysteem heel erg op dit soort stofjes, waardoor er roodheid, jeuk… eczeem ontstaat.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Eczeem is niet besmettelijk. In Nederland heeft ongeveer 20 % van de bevolking aanleg voor eczeem. In ongeveer dertig procent van de gevallen krijgt het kind later een luchtwegallergie zoals astma of hooikoorts.

Geschreven door:

Marjolein Leenarts

Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en runt Drs Leenarts. Ze ontwikkelt no-nonsense huidverzorging zonder parfum en onnodige toevoegingen. Producten die gewoon doen wat ze beloven. Rechtstreeks uit de dokterspraktijk, gebaseerd op wetenschap. De producten worden gebruikt door verschillende zorgprofessionals en ziekenhuizen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*