Mijn kind slaat en bijt!

Slaan, bijten en knijpen mag niet! Hier moet je heel duidelijk in zijn. Geef je kind dan ook altijd feedback als hij slaat, bijt of knijpt.

Hoe ga je om met agressief gedrag van je kind als knijpen, slaan en bijten?

Kinderen gaan agressief gedrag vertonen in het tweede levensjaar. Rond de leeftijd van anderhalf jaar piekt bij veel kinderen gedrag als bijten en slaan. Agressie hoort erbij en is niet per definitie taboe, mits het functioneel blijft (bijvoorbeeld een ander kind verdedigen of opkomen voor je eigen speeltje). Het moet natuurlijk geen zinloos geweld worden. Wat door ons volwassenen als functioneel en zinloos beschouwd wordt moet over de jaren geleerd worden. Van anderhalf tot 5 jaar neemt de frequentie van het agressieve gedrag bij normale kinderen weer af. Als een baby per ongeluk heel hard aan je haar of je baard trekt, dan zeg je hard ‘au’. Je zegt ‘aai’ en pakt zijn handje en maakt een aaibeweging. Zo kan dat leren al beginnen met de sprong van categorieën rond 8 maanden.

Knijpen, slaan en bijten mag niet zomaar zonder meer. Je moet hier heel duidelijk in zijn en je kind goede feedback geven. Vanaf sprong 9 (rond 15 maanden) leren kinderen principes en kunnen ze gaan begrijpen dat ze je dat niet zomaar mogen doen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Sla of bijt je kind nooit terug. Dat is inconsequent. Het is gek voor een kind als hij niet mag slaan, terwijl zijn ouders hem wel een tik op de vingers geven.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*