Kind: Belonen of niet belonen?

De tendens is momenteel negatief gedrag negeren en positief gedrag belonen. De insteek is dan natuurlijk dat een kind leert dat het met negatief gedrag geen aandacht krijgt. De kinderhersenen zijn ook veel gevoeliger voor beloning dan voor straf. Maar is belonen wel altijd zo slim?

Belonen of niet belonen?

Je zou kunnen stellen dat je een kind niet echt hoeft te belonen. Als er iets gelukt is, zal het kind daar al voldoening genoeg uit halen. Je kunt belonen om gedrag de goede kant op te sturen. Je kunt je baby al heel simpel belonen door naar hem aandacht te geven of gewoon even te glimlachen, een aai over z’n bolletje te geven, even te spelen of door hem gewoon een knuffel te geven.

Geef een compliment uit jezelf

En natuurlijk zijn er van die momenten dat je apetrots bent op je kind! Gewoon zeggen, ik ben zo trots op je. Wil je nu en dan een compliment geven, doe dat dan vanuit jezelf. Dus niet op het moment dat je kind dat van je ‘vraagt’ op zijn of haar manier. Benoem gewoon uit jezelf wat het met jou doet dat hij iets kan of heeft gedaan. Dus: “Ik vind het zo knap dat je dit of dat nu kan!” of “Heb je dat helemaal zelf bedacht? Zo, dat is knap van je!.”

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Belonings-verslaafd!

Maar… pas wel op! Aan te veel beloning en complimenten kan je kind als het ware verslaafd raken. Hij wil dan voor alle gewone dingen ook beloond worden. En het gevaar bestaat dat een kind afhankelijk wordt van de goedkeuring van anderen. Ook als het ouder is. Zo nu en dan wat lieve woorden blijven natuurlijk belangrijk, daar groeien we allemaal van…

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*