Je peuter heeft groeipijn

Komt je peuter moeilijk in slaap en klaagt hij over pijn in zijn bovenbenen? Misschien heeft hij groeipijn. Groeipijn is onschuldig, maar toch zijn er nog wel eens wat ouders die zich zorgen maken over de pijn van hun peuter.

Groeipijn is meestal een pijn in de spieren van de bovenbenen. Maar groeipijn kan ook voorkomen in de knieën, kuiten, dij- en scheenbenen. Hoe het komt dat sommige kinderen last hebben van groeipijn, is niet bekend. Is je peuter overdag actief geweest, heeft hij lekker gespeeld op de peuterspeelzaal, in de speeltuin of hebben jullie een wandeling gemaakt? Dan is de kans groter dat hij ’s avonds en ’s nachts last heeft van groeipijn. De pijn treedt eerder op na een dag waarop je peuter veel beweging heeft gehad en actief is geweest. Groeipijn treedt alleen ’s avonds en ’s nachts op. Er is een gezegde dat kinderen van de ene op de andere dag uit hun kleren groeien. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen, maar het is natuurlijk niet zomaar een gezegde.

Ook kan het zo zijn dat kinderen de groeipijn ’s nachts ervaren en het misschien overdag ook wel hebben, maar er dan geen last van hebben: ze zijn dan druk in de weer. Pas als ze rustig in hun bedje liggen, kunnen ze zich bewust worden van de pijn.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Je kindje gaat een ontwikkeling door, zowel fysiek als mentaal. Wist je dat onze app ‘Oei, ik groei!’ precies de (mentale) ontwikkeling van je baby beschrijft in de eerste 20 maanden van zijn/haar leven? Vol met handige tips en inzichten!

Pijnscheuten

Groeipijn duurt nooit zo heel lang: zo’n tien minuten tot een kwartiertje. Maar de pijn kan met scheuten komen en goed pijnlijk zijn zodat je peuter er wakker van wordt. De pijnscheuten kunnen ook meerdere keren per nacht optreden, waardoor je peuter dus vaker wakker wordt. Dat levert hem (maar jullie dus ook) gebroken nachten op. Groeipijn is onschuldig en in principe hoef je er niet mee naar de huisarts. Je kunt wel een aantal dingen doen om de groeipijn bij je peuter te verlichten:

  • Masseer de benen op de plek waar de groeipijn zit.
  • Warmte vermindert de pijn: je kind kan in een warm bad of maak een warme kruik.
  • Laat je peuter zijn benen strekken zodat er een betere doorbloeding is. Dat kan de pijn ook verlichten.
  • Je kunt je peuter een kinderparacetamol geven (lees voor het gebruik de bijsluiter).

Houd de pijn aan, heeft je peuter een flinke zwelling in zijn been, zit de pijn maar in een been of heeft hij niet alleen ’s nachts, maar ook overdag pijnklachten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Groeipijn weetjes

  • Uit een onderzoek bij lammetjes bleek dat 90% van de groei van hun botten tijdens hun slaap is en dat de botten alleen groeiden als de lammetjes lagen. Dat kan dus verklaren waarom groeipijn hoofdzakelijk ’s nachts plaatsvindt.
  • Groei bij jonge kinderen gaat sprongsgewijs. Ze groeien een paar weken niet en dan kunnen ze in 1 nacht 2 millimeter groeien. Die snelle groei kan groeipijn veroorzaken.
  • Je peuter kan tijdens de groeipijn ook hoofdpijn en buikpijn krijgen. Ook kan hij er vermoeid door raken en een huilbui krijgen.
  • Meisjes schijnen vaker last te hebben van groeipijn dan jongetjes.
  • Kinderen kunnen vanaf 2 jaar last hebben van groeipijn. Als kinderen zo’n 12 a 13 jaar zijn, hebben ze meestal geen last meer van groeipijn.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*