Je gewicht tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 12 kilo in gewicht aan. In dit overzicht zie je waar die kilo’s in gaan zitten. Hou je gewicht tijdens de zwangerschap in de gaten.

  • Baby – 3500 gram
  • Vruchtwater– 800 gram
  • Placenta en vliezen – 750 gram
  • Extra bloed moeder – 1450 gram
  • Borsten – 400 gram
  • Baarmoeder- 1000 gram
  • Opslag extra vet – 2100 gram
  • Extra vocht – 2000 gram

Totaal 12 kilo


Na de bevalling

Na de bevalling ben je direct zo’n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo’s die dan overblijven, is een laagje extra vet. Dit vet heeft ook een functie: als je borstvoeding geeft, komt deze reserve van pas.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Eten voor twee

Het is een misverstand dat je tijdens de zwangerschap voor twee zou moeten eten. Als je dat doet, is de kans groot dat je meer dan twaalf kilo aankomt en die kilo’s moeten er ook allemaal weer af! Lees hier wat je minimaal nodig hebt per dag om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Meer of minder aankomen

Kom jij meer aan of juist minder? Bespreek dit dan met je verloskundige. Als je weinig aankomt kan de verloskundige kijken of er een groeiachterstand is. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn, er is niet altijd een verband tussen het aantal kilo’s dat de moeder aankomt en de grootte van de baby. Kom je meer aan, bespreek dat dan ook met je verloskundige. Het kan zijn dat je veel vocht vasthoudt. Een flinke gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan ook duiden op zwangerschapsdiabetes. Hou je gewicht tijdens de zwangerschap goed in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*