Je eigen voeding als je borstvoeding geeft

Sinaasappels bijvoorbeeld zouden te zuur zijn waardoor de baby darmkrampjes krijgt. Je mag dus gewoon eten en drinken wat je gewend bent om te eten als je borstvoeding geeft.

Het is een fabeltje dat je als je borstvoeding geeft bepaalde dingen niet mag eten of drinken.

Het kan zijn dat jouw baby sterker reageert als jij iets gegeten hebt, maar daar kom je vanzelf achter. At je tijdens je zwangerschap vaak pittig? Dan is je baby daar aan gewend en zal hij daar waarschijnlijk niet op reageren. Eet je nooit echt gekruid en ga je ineens lekker Thais eten, dan kan het zijn dat je baby daar op reageert.

Cafeïne

Het Voedingscentrum adviseert aanstaande moeders en vrouwen die borstvoeding geven om maximaal 300 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dit komt overeen met 3 tot 4 kopjes koffie. Een minimale hoeveelheid cafeïne kan via de borstvoeding bij de baby terechtkomen. Cafeïne heeft onder meer effect op de inslaaptijd. Het kan de baby iets langer wakker houden.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Thee

Er is borstvoedingsthee te koop (o.a. verkrijgbaar bij reformhuizen). Het drinken van deze kruidenthee zou de melkproductie stimuleren. Of het waar is, is nooit wetenschappelijk bewezen. Pas wel op met kruidenthee waar salie in zit, dit remt namelijk de melkproductie.

Alcohol

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap is taboe. Als de baby er eenmaal is, kun je op een gegeven moment weer zin hebben in een biertje of wijntje. Bij borstvoeding mag je best zo nu en dan een glaasje drinken. Als je direct na een voeding een glas drinkt, dan is de alcohol na 3 uur uit je lichaam en kun je weer voeden. Wil je wat meer drinken dan is het verstandig de volgende voeding te kolven en weg te gooien. Je geeft dan eerder afgekolfde melk aan je baby.

Wil je meer weten over je eigen voeding als je borstvoeding geeft, dan kun je altijd contact opnemen met een lactatiekundige.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*