Je buikspieren na de zwangerschap en bevalling

Na de bevalling duurt het een aantal weken/maanden voordat je lichaam weer volledig hersteld is. Om de geboorte goed te laten verlopen zijn je gewrichten en spieren onder invloed van de hormonen tijdens de zwangerschap weker geworden. Waaronder ook je buikspieren.

Je buikspieren en een diastase?

Je rechte en schuine buikspieren vormen een mooi korset om je buik om zo alles op zijn plek te houden en je kracht en je postuur te geven. Tijdens het tweede of derde trimester van je zwangerschap moeten vooral de rechte buikspieren (oftewel je ‘sixpack-buikspieren’) wijken om je buik de mogelijkheid te geven om te groeien.

De twee rechte buikspieren zijn met een dikke strook bindweefsel (de linea alba) aan elkaar verbonden. De linea alba is ongeveer een vinger breed als je niet zwanger bent. Onder invloed van hormonen, maar vooral door de druk van binnenuit, worden de spieren en het bindweefsel soepeler tijdens een zwangerschap en gaan de rechte buikspieren iets meer uit elkaar.

Hét ultieme postpartum herstelprogramma

Download nu

Het is normaal als de oprekking tussen de buikspieren breder wordt, bijvoorbeeld van 1 tot 2,5 centimeter. Meestal krijgt deze binnen zes maanden na de bevalling gewoon weer vanzelf zijn oude vorm. Wanneer de diastase groter is dan 2,5 centimeter gebeurt dit soms niet vanzelf. Vroeger werd je eraan geopereerd, gelukkig weten we inmiddels beter en wordt er eerst gekeken of een vrouw in staat is om met de goede oefeningen de diastase zelf terug te dringen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*