Je baby aangeven als officieel burger

Je pasgeboren baby is een officieel burger nu!

Als je baby geboren is zijn er een aantal praktische zaken die je meteen moet regelen. Je moet je baby aangeven bij de burgerlijke stand en als je niet getrouwd bent, vergeet dan niet het ouderlijk gezag te regelen!

Aangeven

Het aangeven van je baby bij de burgerlijke stand is meestal de taak van de vader. Binnen drie werkdagen na de geboorte moet je kind worden ingeschreven bij de gemeente waar hij is geboren. De dag van de bevalling, zaterdagen, zon- en feestdagen worden niet meegerekend. Als je bent bevallen in het ziekenhuis in de stad en je woont in een dorp, dan moet je dus naar het gemeentehuis in de stad waar het ziekenhuis staat. Je partner moet een legitimatiebewijs meenemen en als jullie getrouwd zijn ook het trouwboekje zodat jullie baby gelijk kan worden bijgeschreven. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan de geboorteakte op. Je baby krijgt een eigen burgerservicenummer (BSN).

Namen kiezen en erkennen

Als je getrouwd bent, kun je kiezen tussen de achternaam van de vader of die van de moeder. Kies je voor de naam van de moeder, dan moet je dat al voor de bevalling hebben geregeld op het gemeentehuis. Ben je niet getrouwd, dan krijgt de baby automatisch de naam van de moeder. Wil je vriend wel juridisch als vader gezien worden, dan moet hij jullie kind erkennen. Het is verstandig om dat al tijdens de zwangerschap te regelen. In het gemeentehuis wordt een akte van erkenning opgemaakt. Jullie kiezen dan ook al de achternaam die de baby straks krijgt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ouderlijk gezag

Er is een verschil tussen erkenning en ouderlijk gezag. Erkennen betekent niets meer dan dat de vader officieel de vader is en de baby eventueel de achternaam van de vader kan krijgen. Als je ooit uit elkaar gaat, heeft de vader wel de plicht alimentatie te betalen, maar eigenlijk nauwelijks tot geen rechten om invloed uit te oefenen op de opvoeding van het kind. Hiervoor is namelijk ouderlijk gezag wat apart geregeld moet worden. Als je niet getrouwd bent kunnen jullie bij de rechtbank (met de geboorteakte en akte van erkenning) het ouderlijk gezag voor de vader regelen. Een moeder heeft automatisch ouderlijk gezag.

Zorgverzekering

Je kind is tot zijn achttiende verjaardag gratis meeverzekerd bij jullie zorgverzekering. Geef wel aan je zorgverzekeraar door dat er een nieuw gezinslid geboren is. Hij krijgt dan ook een eigen verzekeringsnummer.

Baby geboren? Dan moet je je baby aangeven!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)