Infectieziekte De bof

De bof is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus.

De bof is besmettelijk en wordt verspreid via speeksel, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. In dit artikel lees je meer over de bof.

De bof is besmettelijk vanaf ongeveer 5 dagen voordat de eerste symptomen zich voordoen tot ruim een week daarna.

Symptomen

Een kind met de bof kan koorts krijgen. Daarnaast zijn opgezette en pijnlijke klieren in de nek, onder de kaak en in de wangen (zogenaamde hamsterwangetjes) een kenmerk. Je kind kan door de zwellingen ook last hebben van keelpijn en verder kan hij normale griepverschijnselen hebben zoals spierpijn, oorpijn en hoofdpijn.
Naast deze kenmerken kunnen er ook ernstigere verschijnselen optreden. Een jongetje kan pijn krijgen in zijn teelballen en die kunnen uiteindelijk ook worden aangetast. Bij meisjes kan hetzelfde gebeuren in de eierstokken. Ook kan een kindje doof worden door de ziekte. In een heel klein aantal gevallen kan de bof ook overgaan in een hersenvliesontsteking.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Behandeling

Voor deze ziekte bestaat helaas geen behandeling. Wel wordt je kind er tegen ingeënt via het rijksvaccinatieprogramma. De zogenaamde BMR-prik die je kind twee keer in zijn jeugd krijgt (bij 14 maanden en bij 9 jaar) beschermt hem voor 95 procent tegen de ziekte.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*