Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier

Dat er een grote variatie is in de leeftijd waarop kinderen iets voor het eerst doen is bekend. Het eerste ‘lopen’ is daar een mooi voorbeeld van. Hou goed voor ogen dat ieder kind zich op zijn eigen manier ontwikkelt.

Soms gaat een kind ‘spontaan’ lopen rond acht maanden. Dat is onmiddellijk nadat zijn hersenen voor het eerst kunnen begrijpen wat lopen is. Een ander kind is helemaal niet geïnteresseerd in lopen. Hij doet andere dingen eerst. Dingen die voor hem veel belangrijker zijn. En hij stelt het lopen uit tot hij twee jaar is. Ook dat is normaal. De meeste kinderen daarentegen zetten hun eerste stapjes rond 14-15 maanden. Meisjes doen dat gemiddeld een maandje eerder dan jongens.

En ieder kind verkiest om te gaan lopen het hem uitkomt. Je kunt dat wat een kind al wel of niet kan dus nooit vergelijken met wat andere kinderen al kunnen. Daarom kan zo’n nieuwe vaardigheid dus nóóit leeftijdsgebonden zijn. Hetzelfde geldt voor ‘het eerste woordje’, ‘het eerste bouwwerk’ en ga zo maar door. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*