Hulp van een prelogopedist bij overgang in voeding

Als een baby van borstvoeding naar flesvoeding gaat of vaste voeding gaat eten, schakelen de ouders soms de hulp van een prelogopedist in.

Wanneer schakelen ouders de hulp in van een prelogopedist?

Ik spreek veel ouders met baby’s in de leeftijd van 3, 6 en 9 maanden. De reden dat ik juist vragen krijg van ouders met een baby in deze leeftijd, is omdat sommige baby’s problemen hebben met de overgang naar een andere voedingsstructuur of een overgang van borst naar fles.

3 maanden – van borst naar fles

Veel vrouwen gaan weer werken als hun baby 3 maanden is. Hun baby zal dan ook uit de fles moeten drinken op momenten dat de moeder aan het werk is. Sommige baby’s hebben een duidelijke voorkeur voor de borst, kunnen niet drinken uit de fles of verslikken zich als ze uit een fles drinken. Ik begeleid ouders en hun baby bij het drinken uit de fles.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

6 maanden – van fles naar lepel

Doorgaans krijgen baby’s zo rond de 6 maanden hun eerste hapje. Meestal is dat een fruit- of groentehapje. Dit is half vast voedsel. Het is normaal dat een baby moet wennen aan het happen van een lepel en aan ander voedsel dan (moeder)melk. Sommige baby’s moeten hoesten of zelfs kokhalzen bij het eten van een lepel. Ik begeleid ouders en hun baby bij de overgang van vloeibaar (melk) naar half vast voedsel als de kinderen blijven kokhalzen, hoesten en spugen.

9 maanden – van half vast naar vast

Als baby’s zo’n 9 maanden zijn hebben ze meestal al kennis gemaakt met vast voedsel als een broodkorstje, kinderkoek of een stuk fruit (dus niet gepureerd in een fruithap, maar bijvoorbeeld een stukje peer of appel uit het vuistje). Als een baby moeite heeft met het eten, dus het leren kauwen van vast voedsel, dan kan prelogopedie helpen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*