Hormonen – Wat zijn het en wat voor invloed heeft het op jouw lichaam? 

Zweetbuien, plotselinge huilbuien, fel uit de hoek komen, je ineens irriteren aan iemands gedrag,  een kort lontje hebben, de dag even somber inzien… Iedere vrouw kan zich hoogstwaarschijnlijk wel een keer identificeren in een van deze kenmerken. Dit kan ineens opspelen en de volgende dag over zijn, of je kan hier een aantal dagen last van hebben. Dit alles wordt grotendeels  beïnvloed door je HORMONEN. 

– In deze blog wil ik (Jacqueline Steenbeek, Hormoontherapeut) graag met jullie bespreken hoe groot de invloed van hormonen is op ons  functioneren en voortbestaan. In de volgende blogs ga ik verder in op hormonen in relatie tot een  zwangerschapswens en hormonen in het eerste trimester van een zwangerschap. –

Wat zijn hormonen precies?

Wat zijn nu precies je hormonen? Je weet dat ze veel kunnen beïnvloeden. Maar wat beïnvloeden  ze precies en kunnen wij hier zelf nog grip op hebben? 

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Hormonen zijn kleine stofjes in ons lichaam die alles in ons lichaam aansturen en afremmen. Het  zijn een soort van communicatie stofjes tussen alle organen. Vergelijk het met een groot orkest zoals van André Rieu. André Rieu (de dirigent) stuurt de muzikanten aan, zodat zij in harmonie samen kunnen spelen. Een geweldig orkest als resultaat. Zo wordt ook ons lichaam aangestuurd. Een klein orgaantje in ons hoofd (hypothalamus) stuurt met name alle organen aan middels hormonen, waardoor ons lichaam (hopelijk!) in harmonie samen kan spelen. Is dit verstoord? Dan kunnen er lichamelijk en mentale klachten ontstaan of zelfs ziektes ontwikkelen.  

De tientallen hormonen die in jouw lichaam continue aan het werk zijn, beïnvloeden alle functies en organen. Denk aan je ademhaling, stofwisseling, bewegen, reactievermogen, verslaving, gedachten, je gelukkig voelen, blij, verdrietig, boos, jaloers, angstig zijn en noem maar op. Voor je eigen geluk is het daarom belangrijk dat jouw lichaam zich in volledige homeostase bevindt, dat wil zeggen: in volledige balans.  

Laat ons lichaam nu precies ontworpen zijn voor GELUK! Ons lichaam bevat namelijk veel ‘feel good’ stofjes, die jou het geluksgevoel kunnen geven. Het is de kunst aan ons om deze hormonen zo optimaal mogelijk te benutten.

Hormoonschommelingen

Zoals we allemaal weten, hebben vrouwen in hun vruchtbare periode (vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang) te maken met maandelijkse hormoonschommelingen. Aan het begin van de  cyclus is met name het hormoon oestrogeen hoog en vanaf de eisprong (halverwege de cyclus)  verhoogt ook het progesteron in het lichaam. Om inzicht te kunnen krijgen in je eigen cyclus en klachten rondom je cyclus, is het van belang om te begrijpen wat er elke maand in je lichaam gebeurt.  

Een maandelijkse cyclus is bedoeld om je lichaam iedere maand klaar te maken voor een bevruchting. Natuurlijk willen wij daar niet iedere maand gebruik van maken, dus vaak wordt de vrouwelijke eicel niet bevrucht, verdwijnt en de hormonen zullen zich herstellen om voor de  volgende maand een nieuwe kans te creëren. 

In de eerste twee weken van een nieuwe cyclus zorgt het hormoon FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) ervoor dat een volgende eicel zich ontwikkelt voor de nieuwe eisprong. In deze weken is het hormoon Oestrogeen hoog in zijn levels. Je kan je dan vaak goed, stabiel en lekker in je vel voelen. Na 2 weken zijn FSH en Oestrogeen op hun top en vindt er onder begeleiding van LH (Luteiniserend hormoon) een eisprong plaats. De eicel komt vrij om bevrucht te kunnen worden. Het gevolg hiervan is dat ook nu het hormoon progesteron zal stijgen in het lichaam. 

De invloed van progesteron

Wist jij dat progesteron ook invloed heeft op de aanmaak van je schildklierhormonen? Dit mechanisme zorgt er mede voor dat je temperatuur 0,5°C stijgt na een eisprong. 

Ben je een week na de eisprong niet bevrucht geraakt, dan zullen de oestrogeen en progesteron  waardes gaan dalen en het baarmoederslijmvlies zal zich klaarmaken om los te komen en te reinigen (wat later de menstruatie zal zijn). Dit is een signaal voor het lichaam om het immuunsysteem iets meer ‘aan’ te zetten. Er is al immers een kleine wond ontstaan in de baarmoeder. Werkt jouw immuunsysteem niet optimaal, dan heeft dit direct een invloed op jouw cyclus. Door deze verandering in hormonen en het aanscherpen van het immuunsysteem, kunnen er namelijk verschillende klachten ontstaan iedere maand weer, denk aan: depressiviteit, stemmingswisselingen, vermoeidheid, pijnlijke borsten, spierklachten etc. Deze klachten zullen daarom voornamelijk ontstaan een paar dagen/ tot een week voor je menstruatie, ook wel premenstruele klachten genoemd.  

Daarnaast verschillen de schommelingen in hormoonwaardes bij iedere vrouw afzonderlijk. Bij de een zullen de oestrogeenwaardes veel hoger zijn dan bij de ander, zo ook kunnen de progesteronwaardes bij de een veel lager zijn dan bij een andere vruchtbare vrouw.

Hoe stabieler jouw oestrogeen en progesteron waardes zijn tijdens iedere maandelijks cyclus en hoe meer dit als een georganiseerd orkest samenspeelt, hoe minder klachten jij zult ervaren. Verlopen deze maandelijkse waardes van oestrogeen en progesteron niet stabiel en in balans, dan kun je klachten ervaren als hevige bloedingen, een korte of lange menstruatie, buikpijn, depressiviteit, acne, opgeblazen gevoel en zelfs een miskraam als de eicel wel bevrucht is geraakt. 

Factoren die invloed hebben op jouw cyclus

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben over jouw verloop van je maandelijkse cyclus en dus op de stabiliteit van je hormonen. Op veel factoren heb jijzelf zelfs invloed. Factoren die  invloed hebben op jouw cyclus en dus ook verstoringen en klachten te weeg kunnen brengen zijn: 

1. Genen (welke genen heb jij gekregen van je ouders en hoe ben jij ‘geprogrammeerd’ tijdens je  geboorte) 
2. Metabolisme (hoe goed werkt jouw insuline) 
3. Stress 
4. Voeding  
5. Leefstijl 
6. Functioneren van de andere hormonen in je lichaam 

Buiten punt 1, is het mogelijk om alle andere factoren aan te pakken. Word jij je hier bewust van  en verbeter jij deze factoren, dan zul jij direct verschil gaan merken in jouw maandelijkse cyclus.  Premenstruele klachten kunnen dan worden verminderd of zelfs verdwijnen.  

Wil jij hier meer advies en tips over? Stay tuned voor de volgende blog!

Liefs,  
Jacqueline  

Geschreven door:

Jacqueline Steenbeek

Jacqueline is naast mama van twee prachtige kindjes, ook verloskundige, hormoontherapeut en eigenaresse van Echopraktijk Baby Glimpse in het mooie Laren. In haar blogs vind je alles over hormonen, mindset en de zwangerschap!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*