Hoofdluis

Hoofdluizen komen vrij algemeen op scholen voor, zijn erg besmettelijk en kunnen soms zorgen voor echte epidemieën.

Hoofdluizen zijn krab-achtige parasieten die op de hoofdhuid kunnen voorkomen.

Het hebben van hoofdluis wijst niet op slechte hygiëne, zoals soms wordt verondersteld. 
De luizen klimmen met kleine klauwtjes van de ene haar op de andere en springen of vliegen dus niet. Dit klimmen gaat betrekkelijk snel, dus bij nauw contact tussen twee personen kunnen de luizen ‘overstappen’. Ook kunnen luizen via kleding (jassen, mutsen etc.) van de ene persoon naar de ander worden overgebracht. 
Luizen leven van bloed dat zij opzuigen uit de hoofdhuid. Gemiddeld ‘drinkt’ de luis 3 tot 6 keer per dag. Wanneer de luis de hoofdhuid niet regelmatig kan bezoeken verhongert hij en sterft.

De bijtplaatsen kunnen flink jeuken. Jeuk is daarom vaak het eerste teken van een luizenbesmetting op het behaarde hoofd. 
De luizen plakken hun eieren tegen de haarschacht aan. De eieren worden neten genoemd. Na 8 dagen komen de kleine luizen uit het ei en zijn vervolgens na ca. 10 dagen geslachtsrijp. Een luis is in staat ongeveer 6 neten per dag te produceren. 
Het aantal luizen per geïnfecteerd hoofd is meestal niet heel erg groot (ongeveer 20), wel kunnen veel neten aanwezig zijn!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wat zijn de verschijnselen?

De belangrijkste klacht bij hoofdluis is jeuk die ontstaat door het speeksel van de luizen dat in de huid wordt gebracht tijdens het bloedzuigen. Wanneer de jeuk leidt tot krabben kunnen wondjes ontstaan die op hun beurt weer door bacterieën kunnen worden geïnfecteerd. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen.

Hoe wordt het behandeld?

Er zijn twee behandelmethoden chemische bestrijding en kammen. Sinds begin 2011 stelt het RIVM dat kammen alléén de methode van voorkeur is.

 • Kammen

De haren moeten enkele keren per week systematisch worden uitgekamd met de speciale luizenkam. Zowel de luizen en de neten zullen vooral dicht bij de hoofdhuid worden aangetroffen. De haren moeten vochtig zijn voor een optimaal resultaat en het moet bij goed licht gebeuren. Door te kammen boven een wit papier kan de ‘oogst’ worden opgevangen en gecontroleerd. Natuurlijk is het kammen een bijzonder arbeidsintensief werk en het zal niet altijd meevallen de kinderen al die tijd rustig te laten zitten (televisie aanzetten?).

 • Chemische behandeling

De chemische behandeling bestaat uit een lotion of shampoo die het zenuwstelsel van de luis aantast waardoor de luis sterft. Ook neten worden op deze wijze uitgeschakeld. Meestal is een eenmalige behandeling voldoende. Er moet op gelet worden dat vooral de hoofdhuid achter de oren en in de nek wordt meebehandeld. Er zijn in Nederland verschillende hoofdluis-dodende lotions op de markt die in werkzaamheid nauwelijks van elkaar verschillen.

 • malathion
 • bioalletrine/piperonylbutoxide
 • permetrine

De toepassingswijze van elk middel is wel iets verschillend: lees daarom voor gebruik steeds goed de instructies op de bijsluiter. Helaas is het zo dat inmiddels sommige luizenstammen resistent zijn geworden voor een of meerdere van de bovengenoemde middelen: dat wil zeggen dat de behandeling onvoldoende effect sorteert en luizen of hun neten in leven blijven.

Let op:

Sommige middelen zijn ongeschikt voor de behandeling van zwangere vrouwen en zeer jonge kinderen. Behandel daarom nooit zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of kleine kinderen mee zonder uw arts hierover te raadplegen.

Extra maatregelen

Naast de behandeling met het anti-hoofdluis middel moet ook voorkomen worden dat er nieuwe infectie optreedt. Door de volgende aanbevelingen te volgen beperkt u de kans op een nieuwe infectie:

 • Behandel alle met luizen geïnfecteerde personen tegelijk.
 • Controleer de haren van uw kind regelmatig na de behandeling.
 • Neten gaan door de behandeling dood, maar blijven wel aan de haren gekit zitten. Wanneer u neten vindt duidt dit dus niet per se op een nieuwe infectie.
 • Was al het beddengoed en kleding van besmette personen op tenminste 60º C .
 • Op school of sportclub alle jassen/ dassen/ mutsen niet aan de kapstok hangen, maar in afgesloten plastic zakken, om besmetting via kleding te voorkomen.
 • Houd de nagels kort om verwonding bij het krabben te voorkomen.

Vaak worden de behandeling met luis-dodende lotions en uitkammen met elkaar gecombineerd.
 Alternatieve behandelingen met olie of gel in het haar zijn zinloos.

Als de luizen blijven terugkomen…

Er zijn verschillende redenen waarom luizen niet verdwijnen:

 • de behandeling is onvoldoende precies uitgevoerd
  – zijn de haren voldoende vaak uitgekamt?
 • er is een herbesmetting door andere personen (op school, sportclub)
  – neem contact op met de leerkrachten op school.
 • de luis is resistent voor het gebruikte insecticide middel
  – dit komt helaas steeds vaker voor. In deze gevallen is consequent kammen echt de enige oplossing.

Bron: www.huidinfo.nl

Hoofdluis
Ook al zijn luizen hele kleine beestjes, het ongemak dat ze veroorzaken is verre van klein te noemen. De hoofdluis leeft, zoals het woord al doet vermoeden, op het hoofd. In dit artikel lees je meer over hoofdluis.

Luizen zijn er in meerdere soorten

De hoofdluis kan niet springen, maar alleen lopen. Juist daardoor komen ze vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Kinderen komen nu eenmaal vaker met hun hoofden dicht bij elkaar en de jassen hangen op school of op het kinderdagverblijf vaak dicht tegen elkaar aan.

Een luis is minder makkelijk te herkennen dan je zou verwachten. Ze zijn zo ontzettend klein dat je er makkelijk overheen kunt kijken. Volgens de boekjes zijn ze oranje tot zwart, maar veel mensen die ze ooit hebben gezien vinden ze eerder ‘doorzichtig met bruin/oranje stukjes’. Wel goed te herkennen zijn de neten (luizeneitjes). Deze hechten zich aan de haren, dichtbij de hoofdhuid. Neten zijn grijs en daardoor kun je ze verwarren met zandkorrels of roos. Toch is er een duidelijk verschil: een neet zit zo sterk aan de haar vast dat je hem bijna niet los kunt krijgen.

Preventie

Helemaal voorkomen kun je hoofdluis niet. Je kunt de kans op hoofdluis wel verkleinen door de jasjes van je uk in een afgesloten plasticzak aan de kapstok op het kinderdagverblijf te hangen. Het is ook bekend dat luizen liever op heel erg schoon haar, dan op een beetje viezig haar leven. Was de haren van je kind dus niet al te vaak met shampoo. Dit is overigens niet alleen luis-preventief, maar ook nog eens beter voor de hoofdhuid. De luis ziet gel en haarlak ook als viezigheid. Als je dus een kindje hebt dat oud genoeg is om gel of haarlak te gebruiken, zou je hier wat van in de haren kunnen smeren of spuiten als je weet dat er luizen in de omgeving van je uk zijn.

Maar als het dan toch zover is…

Je vreesde het ergste, krabt aan een aantal bolletjes die aan de haren vastzitten en merkt dat het inderdaad neten zijn. Dan is het tijd om korte metten te maken met de luizen. Tref geen halve maatregelen, want dan zijn de luizen binnen een aantal weken weer terug. Hoe je een totale ‘uitroeiing’ van hoofdluizen bewerkstelligt, lees je hier.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*