Het verschil in de hersenen tussen meisjes en jongens

Je hoort nog wel eens dat jongens en meisjes hetzelfde zijn. Nee dus. Los van het duidelijke fysieke verschil, is er ook een verschil in de hersenen. En het verschil in de hersenen is net over de helft van de zwangerschap al zichtbaar…

Jongens en meisjes zijn gelijk, maar niet hetzelfde

Israëlisch onderzoek met echo’s liet zien dat er al een wezenlijk verschil zit tussen de hersenen van jongens en meisjes in de 25e week van de zwangerschap! Het corpus callosum – de brug tussen de rechter en linker hersenhelft, de brug die de grote hersenhelften met elkaar verbindt – van meisjes was dikker dan die van jongens. Dit blijft ook zo de rest van het leven. Onderzoekers geven aan dat dit wellicht de reden is dat meisjes gemiddeld beter zijn in talen dan jongens.

Jongens hebben inderdaad een grotere. Hersenen dan wel te verstaan. Jongenshersens zijn gemiddeld 10% groter dan die van meisjes! Of ze daardoor ook slimmer zijn? Nee. Jongens hebben 6,5 maal meer ‘grijze massa’. Grijze massa wordt simpelweg ook wel de denkende massa genoemd. Meisjes hebben 9,5 maal meer witte massa. Witte massa zorgt voor een goede aansluiting van de verschillende hersendelen op elkaar.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Het voorste, frontale gedeelte van de cortex en het temporale gedeelte van de cortex zijn preciezer georganiseerd bij meisjes en zijn groter in volume. Ook dit lijkt te verklaren waarom meisjes gemiddeld beter in taal zijn dan jongens. En… hetzelfde geldt voor vrouwen en mannen.

De linkerkant van de hippocampus is bij jongens juist beter ontwikkeld, of ze gebruiken het in ieder geval intensiever. Dit gedeelte zorgt voor de ruimtelijke inzichten. Wiskundige en kaartlees-voordelen zijn hier voor de mannen onder ons te vinden.

Waar wij van stonden te kijken is dit verschil: wie denk jij dat door de hersenstructuur beter in staat is om zijn emoties onder controle te houden…? Vrouwen! Hm…

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*