Het uiterlijk van je baby

Pasgeboren baby´s kunnen scheel kijken, hebben donshaartjes op hun lijfje en schilfertjes op hun hoofd. Lees hier 6 vragen en antwoorden over het uiterlijk van je pasgeboren baby.

1. Is het normaal dat mijn baby zoveel donshaartjes op zijn lijfje heeft en houdt hij deze ook?

Baby’s die te vroeg worden geboren, zijn vaak nog bedekt met een dun laagje nesthaar dat in de baarmoeder als bescherming diende. Meestal zitten die haartjes op het gezichtje, de schouders en de rug. Na een paar dagen vallen ze vanzelf uit. Baby’s die op tijd worden geboren, hebben geen nesthaar meer, maar zijn vaak wel bedekt met een dun laagje witte huidsmeer.

Dit huidsmeer beschermde de huid van je kind in de baarmoeder tegen het vruchtwater. Na de geboorte wordt je baby niet gewassen, maar laat de kraamverzorgende het huidsmeer een dag intrekken omdat het de huid van je kindje lekker soepel houdt. Bij baby’s die te laat geboren worden, is het huidsmeer meestal al helemaal in de huid getrokken. Alleen in de plooien van zijn beentjes en armpjes vind je er nog wat van terug.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

2. Komt het goed met die punt op het hoofdje van mijn baby?

Als je baby is geboren met behulp van de vacuümpomp, kan het zijn dat zijn hoofdje een puntige vorm heeft. Dat is niet erg en komt vanzelf weer goed. Omdat de fontanellen (de delen waaruit de schedel van je kindje is opgebouwd) nog niet gesloten zijn, is zijn hoofdje een beetje vervormd. Het duurt een paar dagen, maar hij krijgt zeker een mooi rond koppie!

3. Waarom ziet mijn baby er zo geel uit?

Pasgeboren baby’s zien de eerste dagen na de geboorte vaak een beetje geel. Dat komt omdat de lever nog niet optimaal werkt waardoor de galkleurstof (bilirubine) niet goed genoeg wordt afgevoerd. Meestal trekt die gele kleur vanzelf weg. Leg je baby bij het raam: onder invloed van het zonlicht verdwijnt de gele kleur. Als je baby na een dag of vier nog steeds erg geel ziet, weinig plast en wat suffig is, overleg dan met de huisarts. Soms is het nodig je kindje een tijdje onder een speciale lamp te leggen waardoor het bilirubinegehalte in het bloed daalt en hij weer mooi roze van kleur wordt.

4. Wat kan ik doen tegen die pukkeltjes op zijn wangetjes?

Veel pasgeboren baby’s hebben kleine witte pukkeltjes op hun wangen. Je hoeft er niets aan te doen: ze verdwijnen vanzelf na een paar dagen. De pukkeltjes ontstaan doordat de talgkliertjes in de huid nog iets te veel huidsmeer produceren.

5. Wat helpt tegen die schilfers op het hoofdje van mijn baby?

Veel baby’s hebben witte of gele schilfertjes en korstjes op hun hoofd. Dat wordt ‘berg’ genoemd. Ga niet krabben en peuteren, maar smeer het hoofdje van je kind in met babyolie. Als je het een nacht laat intrekken, kun je de schilfertjes er makkelijk met een hydrofiel washandje afvegen of uitborstelen met een zachte babyborstel.

6. Is het erg dat mijn baby een beetje scheel kijkt?

Pasgeboren baby’s lijken vaak scheel te kijken, maar zijn dat niet. Na de bevalling zijn de plooien bij de binnenste ooghoeken vaak wat gezwollen door de druk die op het hoofdje is gezet. Die zwellingen trekken vanzelf weg bij je baby.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*