Het immuunsysteem van je kind

Het immuunsysteem helpt ons om beter weerstand te bieden tegen de aanvallen van ziektekiemen.

Wat je ook onderneemt om je kind te beschermen tegen ziektekiemen, er is altijd een categorie die zijn weg toch weet te vinden. Gelukkig hebben we een immuunsysteem. In dit artikel lees je meer over het immuunsysteem.

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, draagt dat in hoge mate bij aan het voorkomen van oorontsteking en aandoeningen van de bovenste luchtwegen bij je baby. Bovendien verlaag je het risico van de ontwikkeling van astma en allergie. Een vergelijkbaar effect bereik je overigens ook door andere soorten voeding af te wisselen met moedermelk. ‘Parttime borstvoeding’ kan dus zeker ook een optie zijn!

Elke druppel moedermelk bevat meer dan een miljoen witte bloedlichaampjes die hun best doen om ‘vreemde indringers’ te weren. Daarnaast vind je in elke druppel een specifiek type proteïnen (immunoglobulin-bindende proteïnen) dat op de wand van het maag-darmkanaal een beschermend laagje aanbrengt. Het zorgt er voor dat ziektekiemen niet verder het lichaam van je baby kunnen binnendringen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Gezonde voeding

Gezonde voeding draagt in hoge mate bij aan de instandhouding van een goed immuunsysteem. Vooral in de winter kan je kindje best wat extra ondersteuning gebruiken. Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol; ze zitten in een aantal vissoorten zoals zalm. Bosbessen zijn een bekende leverancier van antioxidanten, en vruchten die veel vitaminen bevatten zijn onder andere aardbeien, papaja, meloen en kiwi. Heel gezonde groeten zijn zonder meer broccoli en spinazie, maar ook voor biogarde yoghurt is een hoofdrol weggelegd. In de wintermaanden is het verstandig om je baby bijvoeding te geven met veel fruit en yoghurtpapjes, maar varieer ook vooral met groenten. Gezonde voeding draagt bij aan een instandhouding van een goed immuunsysteem.

Vaccinatieprogramma

Van alle ziekten waartegen kinderen worden ingeënt, zijn de meeste op hun actiefst in de winterperiode. Een aantal gevaarlijke ziekten is bijna uitgeroeid, toch steken kinkhoest en hersenvliesontsteking als gevolg van mazelen nog regelmatig de kop op. Het is dan ook belangrijk dat je kind daarop zo goed mogelijk wordt voorbereid door vaccinatie. Hij wordt daarmee immuun voor de meest voorkomende ziekten die ernstige complicaties zouden kunnen veroorzaken. Noodzaak van inenting tegen de griep voor je kind, jezelf en eventuele huisgenoten kun je het beste overleggen met de huisarts of navragen bij het consultatiebureau.

Bron: www.parenting.com

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*