Het 1e trimester van je zwangerschap: grip op je hormonen 

Gastblogger: Jacqueline Steenbeek

Ben jij zwanger? Van harte gefeliciteerd! Wat een mooie en bijzondere fase ga je in. Er gebeurt  momenteel onwijs veel met jou en je lichaam. Het kan zijn dat je hier veel ‘kwaaltjes’ van ervaart  of dat je je juist helemaal geweldig voelt. Hoe jij je ook voelt, vaak zegt dit niks over hoe jouw zwangerschap verloopt. Iedereen reageert namelijk anders op de zwangerschapshormonen.  

Het eerste trimester van je zwangerschap is een cruciale periode, omdat dan alle organen en systemen van de baby worden aangelegd. Deze ontwikkeling wordt nauwkeurig gereguleerd door verschillende hormonen die essentiële signalen en instructies geven aan de organen van het  embryo.  

Welke hormonen spelen nu een cruciale rol in jouw eerste trimester van je zwangerschap? En  welke vitaminen en mineralen hebben invloed op deze hormonen? Deze vragen ga ik met je  doorlopen, zodat je inzicht krijgt in het eerste trimester van je zwangerschap EN dat je ook zelf invloed hebt op het verloop van het eerste trimester van je zwangerschap.  

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Je hormonen in het eerste trimester  

Humaan choriongonadotrofine (HCG)  

HCG speelt een grote rol in het eerste trimester van de zwangerschap. Het wordt geproduceerd  door de placenta en vele kennen dit hormoon omdat het zorgt voor een ‘plusje’ op je  zwangerschapstest. Daarnaast is HCG ook de hoofdoorzaak van misselijkheid in het eerste  trimester. HCG heeft daarnaast ook nog andere belangrijke taken, het stimuleert namelijk de  productie van andere hormonen zoals progesteron en oestrogeen. Ook speelt het een rol bij de  ontwikkeling van de placenta en de aanleg van de bloedvaten van de baby.  

Progesteron  

Progesteron is een belangrijk hormoon dat een grote rol speelt bij de fertiliteit, maar ook tijdens  het eerste trimester van je zwangerschap. Progesteron wordt aangemaakt door het Corpus  Luteum (uit de eierstokken) en daarna door de placenta. Het speelt een cruciale rol bij de  ontwikkeling van de baarmoeder en het behoud van de zwangerschap. Voor een goed verlopende  zwangerschap in het eerste trimester is het hormoon Progesteron dus onmisbaar.  

Oestrogeen  

Oestrogeen is een hormoon dat tijdens de zwangerschap in toenemende mate wordt  geproduceerd. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de organen van de baby.  Oestrogeen is onder andere betrokken bij de aanleg van het zenuwstelsel, de longen, de nieren en  de geslachtsorganen. Om een gezonde baby te kunnen ontwikkelen is de juiste hoeveelheid  oestrogeen van belang. Daarom is ook dit hormoon onmisbaar tijdens je zwangerschap.  

Schildklierhormonen  

Schildklierhormonen, waaronder thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3), spelen een cruciale rol bij  de aanleg van de organen. Ze zijn betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen, zenuwstelsel,  hart, botten en andere belangrijke organen. Een te kort aan de schildklierhormonen in het eerste  trimester van de zwangerschap, kan leiden tot aangeboren afwijkingen en afwijkingen in de  aanleg van organen van de baby.  

Vitaminen voor je zwangerschap  

Om deze hormonen zo goed mogelijk hun werk te laten doen is het belangrijk dat de zwangere de  juiste vorm én hoeveelheid van vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen sturen  dus niet alleen jouw eigen organen aan, maar hebben direct invloed op de aanleg en ontwikkeling  van de organen en weefsels van de baby. 

Er bestaan veel verschillende vitaminen en mineralen en iedere vitamine en mineraal heeft zijn  eigen inbreng en effect. Allemaal spelen ze een rol in jouw zwangerschap, vandaar dat een goed 

voedingssupplement met de juiste samenstelling en hoeveelheid aan vitaminen en mineralen  onmisbaar is wanneer je zwanger bent. Nu bespreken we een aantal cruciale vitaminen en  mineralen die zeker onmisbaar zijn voor een gezonde zwangerschap. 

Foliumzuur  

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat je foliumzuur extra moet suppleren tijdens je zwangerschap.  Let erop dat je de juiste vorm van foliumzuur neemt. De actieve vorm van foliumzuur, ook wel  folaat, is de meest natuurlijke vorm van foliumzuur en daarom het beste opneembaar voor je  lichaam. Het is daarom raadzaam om een voedingssupplement te nemen tijdens je zwangerschap  die folaat bevat. Folaat heeft vele positieve effecten op de zwangerschap. Uit onderzoek is  gebleken dat folaat de kans op neurale buisdefecten, zoals spina bifida (open rug) of een schisis  (hazenlip), verkleint. Daarnaast ondersteunt folaat ook de ontwikkeling van andere organen.  

Ijzer  

Ijzer is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen, die zuurstof naar de organen en  weefsels van de baby transporteren. Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap neemt de  behoefte aan ijzer toe om de groeiende baby en het toenemende bloedvolume bij de moeder te  ondersteunen. Het kan daarom zijn dat je in het eerste trimester van je zwangerschap meer  behoefte hebt aan ijzerrijk voedsel, als groene groente, maar ook aan meer koolhydraten om aan  deze energielevels te voldoen. Een te kort aan ijzer kan negatieve gevolgen hebben voor de  ontwikkeling van de organen van de baby. Let er dus op dat je voldoende ijzer binnenkrijgt via je  voeding en suppletie.  

Calcium  

Calcium is essentieel voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden bij de baby. Het speelt  ook een rol bij de spierfunctie, het zenuwstelsel en het hartritme. Tijdens het eerste trimester  wordt calcium ook gebruikt voor de ontwikkeling van het skelet en de tanden. Calcium is dus  onmisbaar om extra in te nemen via suppletie, zeker wanneer je weinig tot geen melkproducten  inneemt.  

Vitamine D  

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, die beide essentieel zijn voor de  bot ontwikkeling van de baby. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij het reguleren van het  immuunsysteem. Het speelt ook een rol bij de opname van andere vitaminen en mineralen.  Vitamine D wordt aangemaakt door je lichaam, wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht.  Ook in de zomer is het raadzaam om extra vitamine D te suppleren. Ondanks dat we in de zomer  voldoende zonlicht zullen zien, kan het door het gebruik van zonnebescherming nog steeds  zorgen voor onvoldoende vitamine D.  

Zink  

Zink is een mineraal dat nodig is voor de celgroei, en -differentiatie, de DNA-synthese,  eiwitsynthese en de celgroei. Zink speelt daardoor een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van  de organen van de baby.  

Magnesium  

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 enzymatische reacties in het  lichaam. In het eerste trimester van de zwangerschap neemt de behoefte aan magnesium toe,  omdat het nodig is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de spieren van de baby, evenals  de vorming van gezonde botten en tanden.  

Omega 3  

Omega 3 vetzuren DHA + EPA zijn essentiële vetzuren die betrokken zijn bij de ontwikkeling van  de hersenen, het zenuwstelsel en de ogen van de baby. Daarnaast heeft Omega 3 ook een tal van  voordelen voor de zwangere zelf. Het beste is om de Vegan Omega 3 via suppletie binnen te  krijgen, i.p.v. visolie. De Omega 3 vetzuren zijn dan direct uit de bron, de algen, verkregen,  waardoor er geen vissen gedood hoeven worden en via algen is de meest pure vorm waardoor er  geen zuiveringacties (filters) op de olie toegepast hoeft te worden.  

Kortom, de juiste vitaminen en mineralen zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling en  verloop van je zwangerschap in het eerste trimester. Ook de hoeveelheid van iedere vitamine en 

mineraal heeft direct invloed op de gezondheid van je baby. Let er daarom goed op dat je  gevarieerd en gezond eet tijdens je zwangerschap ÉN neem daarnaast de juiste  voedingssupplementen ter ondersteuning. Weet je niet welke zwangerschap vitaminen het beste  is voor je zwangerschap? Dan heb ik de oplossing voor jou! 

Tip van mij: De voedingssupplementen van MOM PWDR. zijn van volledige natuurlijke vitaminen  en mineralen gemaakt, in de juiste vorm en in de juiste hoeveelheid om de beste ondersteuning te  kunnen bieden aan jou en je baby. Hier zit precies alles in wat je nodig hebt aan vitaminen en  mineralen en afgestemd op ieder trimester van je zwangerschap. Kijk voor meer informatie op  www.mompwdr.com

Liefs,  

Jacqueline Steenbeek  

Geschreven door:

Jacqueline Steenbeek

Jacqueline is naast mama van twee prachtige kindjes (en zwanger van de derde), ook verloskundige, hormoontherapeut en Founder van Echopraktijk Baby Glimpse MOM PWDR. In haar blogs vind je alles over hormonen, mindset en de zwangerschap!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*