Zwangerschap: Hb-gehalte

Als je tijdens je zwangerschap voor de eerste keer bij de verloskundige komt, wordt er wat bloed geprikt om het Hb-gehalte te bepalen. Hb is de afkorting voor hemoglobine, een stofje dat zich in de rode bloedlichaampjes bevindt en er voor zorgt dat de zuurstof door je lichaam wordt vervoerd.

Het is erg belangrijk om het Hb-gehalte tijdens de zwangerschap in de gaten te houden.

Hb-gehalte

Hemoglobine bestaat voornamelijk uit ijzer en als je te weinig rode bloedlichaampjes hebt, wordt gesproken van bloedarmoede. Je lichaam maakt voor de placenta ongeveer een liter bloed extra aan en bovendien heeft je baby zelf ook veel ijzer nodig om bloed aan te maken.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Hierdoor heb je een grotere kans op bloedarmoede. Als je Hb-gehalte te laag is zul je medicijnen voorgeschreven krijgen die een ijzerpreparaat bevatten. Als je vanaf het begin van je zwangerschap ijzerrijk voedsel eet, kan dat een positief effect op je Hb-gehalte hebben.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*