Hand-voet-mondziekte

Hand- Voet- en Mondziekte (HVMZ) is een besmettelijke, door een virus veroorzaakte, aandoening.

Het gaat gepaard met pijnlijke kleine blaasjes aan de handpalmen, voetzolen en in de mond. Het komt zo nu en dan in kleine epidemieën voor, vooral bij kleine kinderen.

Hoe ontstaat het?

Hand- Voet- en Mondziekte HVMZ wordt veroorzaakt door virussen. Dit is meestal het enterovirus 71 of het coxsackievirus A16. De aandoening is zeer besmettelijk. Besmetting vindt vooral plaats via de lucht (hoesten).

Hoe ziet het eruit?

HVMZ wordt gekenmerkt door kleine (2-5 mm grote) blaasjes in de mond die vrij makkelijk stuk gaan en dus kleine oppervlakkige beschadigingen van het slijmvlies veroorzaken. De afwijkingen lijken in de mond vaak op aften. Deze plekken in de mond zijn vaak pijnlijk en het eten en drinken bemoeilijken wanneer ze in grote aantallen voorkomen. Kort nadat de plekken in de mond zijn verschenen, ontstaan kleine blaasjes op de handpalmen en voetzolen (in aantal variërend van 5 tot meer dan 100). Eerst verschijnen kleine rode vlekjes die verder uigroeien tot kleine blaasjes met een rood randje eromheen. De blaasjes zijn vaak pijnlijk. Uiteindelijk verdwijnen alle blaasjes weer na 1 week zonder littekenvorming.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wie krijgt het?

Vooral jonge kinderen (tot 10 jaar) zijn gevoelig voor het ontwikkelen van Hand- Voet- en Mondziekte. De aandoening is zeer besmettelijk en wordt daarom vaak in kleine epidemieën gezien. In Nederland en België worden uitbraken van HVMZ vooral in de zomermaanden geregistreerd.

Hoe wordt het behandeld?

Als er veel pijnlijke plekken in de mond zijn kan daar soms een verdovende zalf voor worden voorgeschreven door uw arts. In zeldzame gevallen kan het virus dat HVMZ veroorzaakt ook ernstige verschijnselen geven zoals neurologische klachten. De overgrote meerderheid van de gevallen van Hand- Voet- en Mondziekte geneest echter spontaan en probleemloos binnen 10 dagen.

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*