Gliacellen en hersenconnecties

Je baby ontwikkelt gliacellen en die zijn belangrijk voor zijn hersenontwikkeling. Maar wat zijn dat eigenlijk voor cellen en wat doen die dan precies?

Snellere hersenconnecties door gliacellen

Gliacellen vormen een myeline-laagje dat om de verbindingen tussen de neuronen zit. Het is dit verbindingslaagje dat het mogelijk maakt dat de connecties sterker worden en een betere aansluiting krijgen op elkaar. Informatie tussen de neuronen kan dus beter en sneller worden doorgegeven dankzij dit laagje, dus dankzij de gliacellen.

Gliacellen hebben op hun beurt weer goede voedingstoffen nodig om aangemaakt te kunnen worden. De cellen bevinden zich naast de neuronen in het zenuwstelsel. Ze hebben een belangrijke functie voor:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  1. Het verstevigen van de hersenen;
  2. Het aanmaken van myeline;
  3. Het opruimen van kapotte of dode cellen;
  4. Het opruimen van neurotransmitters die gebruikt zijn bij signaaloverdracht;
  5. Het in stand houden van de bloed-brein grens;
  6. Het geven van voedingsstoffen aan de neuronen.

Leidraad

Radicale gliacellen spelen een rol bij de ontwikkeling van de hersenen. Deze radicale gliacellen vormen een soort leidraad in het aan te leggen netwerk van de hersenen. Langs deze leidraad kunnen (nieuwe) hersencellen zich vormen en al bestaande neuronen migreren, om zo een goed netwerk van hersencellen aan te leggen.

‘Groene stroom’ voor de zenuwcellen

Astocyten zijn een andere vorm van gliacellen en deze zijn verantwoordelijk voor de energievoorziening van de zenuwcellen. Of simpel gezegd: de voeding voor de hersenen. De astocyten zorgen er dus indirect voor dat de hersenen zich goed kunnen ontwikkelen. Gezonde voeding zorgt er met behulp van deze astocyten voor dat er goede hersenconnecties aangelegd kunnen worden. Voeg daar een portie van jouw liefde en opvoeding aan toe en je geeft je baby de ultieme kans in het leven.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*