Gezond leven tijdens de zwangerschap

Misschien had je vanaf het moment dat je zwanger wilde worden je leefstijl al aangepast. Nu je daadwerkelijk zwanger bent, is het verstandig om je leefstijl eens onder de loep te nemen. Gezond leven is tijdens de zwangerschap extra belangrijk.

Stoppen met roken

Was je nog niet gestopt met roken? Doe dat dan onmiddellijk! Roken tijdens de zwangerschap geeft een twee keer zo hoge kans op een doodgeboorte, een te lichte of te vroeggeboren baby. Kinderen van wie de moeder rookten tijdens de zwangerschap hebben vaker longproblemen en oorontstekingen. Ook de (aanstaande) vader moet stoppen met roken, want als ouders roken, hebben baby’s een verhoogde kans op wiegendood.

Alcohol en drugs

Deze zijn taboe tijdens de zwangerschap! Het gebruik ervan kan de ontwikkeling van de baby ernstig verstoren en het vergroot de kans op een aangeboren afwijking. Omdat er voor alcohol gebruik geen veilige ondergrens is, geldt ook voor een glaasje wijn en bier: laten staan als je zwanger bent.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt overleg dan met je huisarts of specialist of je deze kunt blijven gebruiken tijdens je zwangerschap of dat je een aangepaste dosering nodig hebt. Doe dit liever al als je zwanger wilt worden. Pas ook op met medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de drogist en/of apotheek. Lees heel zorgvuldig de bijsluiter en laat je adviseren door de apotheker of je huisarts.

Eten en drinken

Ben je koffieverslaafd? Helaas, tijdens je zwangerschap is het maximum aantal kopjes koffie vier stuks. Anders krijg je teveel cafeine. Was fruit en rauwe groenten extra goed.

Foliumzuur

Slik iedere dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Doe dit in ieder geval totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent.

Kattenbak verschonen

Hebben jullie een kat? De kattenbak verschonen kun je dan beter aan je partner overlaten. Door kattenpoep kun je toxoplasmose oplopen. Hierdoor kun je een miskraam krijgen of het kan aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken. Pas ook op met tuinieren. In tuinaarde kan ook kattenpoep zitten. Wil je toch in de tuin werken? Gebruik dan handschoenen en was je handen daarna goed.

Schadelijke stoffen

Pas op met schadelijke stoffen als (röntgen)straling, pesticiden, lood, kwik en andere chemicaliën. Kom je in verband met je werk met schadelijke stoffen in aanraking? Laat je werkgever of bedrijfsarts dan weten dat je zwanger bent. Misschien kom je in aanmerking voor vervangend werk. Laat tijdens je zwangerschap geen röntgenfoto’s maken.

Heb je vragen over gezond leven en een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap, dan kun je ook altijd bij je verloskundige terecht.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*