Gespannen spieren na de bevalling

Gespannen spieren tijdens je postpartum herstel.

Misschien ben je al maanden, jaren aan het uitkijken naar het krijgen van een kindje. Voor en tijdens een zwangerschap is hier dan ook veel over te vinden op het internet, bij verloskundigen en in boeken. Je zoekt zoveel mogelijk op over je toekomstige kindje, maar waar vaak niet aan gedacht wordt, is het herstel daarna. Zo zijn er veel verschillende klachten omtrent postpartum waar vele vrouwen tijdens de zwangerschap nog niet vanaf weten. Eentje daarvan is het hebben van gespannen spieren. 

Je lichaam heeft 9 maanden lang een kindje gedragen en vervolgens een keizersnede of een (zware) bevalling doorstaan. Dit heeft grote impact gehad op je gehele lichaam, waaronder je organen en je spieren. Jij en je lichaam hebben een topprestatie geleverd. Dat je een aantal dagen na je bevalling last hebt van gespannen spieren is dus heel logisch. Toch is het hebben van gespannen spieren een veelvoorkomende klacht die ook de weken/maanden na de bevalling aanwezig is. Vele vrouwen koppelen deze klacht enkel niet aan het postpartum herstel.

Stress

Maar… gespannen spieren kunnen ook een andere betekenis hebben. Alles is nieuw en je hele leven is veranderd sinds de kleine er is. Zo is je slaapritme anders geworden (of weg ;)), ben je sneller bezorgd, heb je minder tijd voor jezelf en wellicht ben je onzeker in het ouderschap. Dit levert stress op, wat zich uit in het hebben van gespannen spieren. 

Hét ultieme postpartum herstelprogramma

Download nu

Angst

Naast dat gespannen spieren een fysieke klacht kan zijn, kan dit ook gekoppeld worden aan angst, bij angst spannen je spieren onbewust in een houding, wat dit kan veroorzaken. 

​​Ondanks hoe veel je je ook inleest over de bevalling en de kraamweek, je hoort nooit alles. Die ervaring had ik ook. Mijn dochter is geboren met een schouderdystocie en had een hoog geboortegewicht. Al met al was het een heftige bevalling en is ze dan ook met flink wat geweld ter wereld gekomen. De volgende dag had ik in heel mijn lijf spierpijn. Ik kon dat op zich nog wel verklaren, omdat ik natuurlijk tijdens de bevalling hard gewerkt had. Maar dat het zo heftig zou zijn, had niemand mij verteld! Na de bevalling heb ik nog best lang last gehad van gespannen spieren en spierpijn. Vooral in mijn (boven)benen, deze verzuurde erg snel tijdens het lopen, fietsen of staan…”

Merk jij dat je (veel) last hebt van gespannen spieren na de bevalling? Doe dan onze zelftest in de Back To You-app/boek en kom erachter wat je ertegen kan doen en/of je misschien verdere medische hulp nodig hebt.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*