Gehoorscreening bij je baby

Een goed gehoor bij je baby is erg belangrijk. Daarom wordt er bij baby’s een gehoortest afgenomen als hij een paar dagen oud is. In dit artikel lees je over de gehoorscreening bij je baby.

Het gehoor speelt namelijk een grote rol in de ontwikkeling van je kind.

De gehoorscreening doet je baby geen pijn en duurt maar een paar minuten. Vaak wordt de test afgenomen terwijl je baby lekker ligt te slapen.

Spraak- en taalontwikkeling

Een goed gehoor is belangrijk voor een normale spraak- en taalontwikkeling van je kind. Zo leert hij goed praten en luisteren. Een normale ontwikkeling van spraak en taal speelt ook weer een rol bij het volgen van onderwijs en het leggen van sociale contacten. Bovendien speelt gehoor een rol bij de motorische ontwikkeling van je kind. Hoe eerder een gehoorstoornis bij je kindje wordt ontdekt, hoe eerder er een oplossing kan worden gevonden om de ontwikkeling toch zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

De test

Om de test af te nemen, wordt er een klein zacht dopje in het oor van je baby geplaatst. Elk oor wordt afzonderlijk getest. Het is wat te technisch om precies uit te leggen hoe de test werkt, maar het komt kort gezegd op het volgende neer:

Het dopje sluit de gehoorgang af. Vervolgens wordt via dit dopje geluid het oor ingestuurd en via een microfoontje in het dopje wordt er gemeten hoe dat geluid rondgaat. Direct na de test krijg je de uitslag te horen. Soms geeft de test niet genoeg duidelijkheid. Dat kan als er te veel lawaai in de omgeving is, als je baby erg onrustig is of als hij nog vocht in zijn oortjes heeft zitten. De test wordt dan op een later moment nog eens afgenomen.

Oorontsteking en verkoudheid

Op iets oudere leeftijd kan je kind ook problemen met zijn gehoor krijgen, bijvoorbeeld door een oorontsteking of een verkoudheid. Dit gaat meestal vanzelf weer over. Als je kind lang last houdt van een minder goed functionerend gehoor of als hij erg lang verkouden blijft, kun je voor de zekerheid langs de huisarts gaan. Ook als je kind iets ouder is, blijft het gehoor namelijk een belangrijke rol spelen in zijn ontwikkeling.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*