Frustraties horen bij het opgroeien van je kind

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: frustraties horen bij het opgroeien van je kind. Is een baby nog volledig afhankelijk van zijn ouders, een dreumes ontwikkelt zich tot aparte, onafhankelijke persoon. En dat opgroeien en de ontwikkeling tot een onafhankelijk persoontje kan je kind frustraties bezorgen.

Natuurlijk, een dreumes heeft ook zijn ouders nodig, maar hij ontwikkelt wel zijn eigen voorkeuren en interesses. En daar komt bij kijken: dreumesen en peuters willen graag alles ‘zelf doen’. En dat ‘zelf doen’ lukt je uk niet altijd 1,2,3 en dat kan leiden tot frustraties!

Omgaan met ‘tegenslagen’

Misschien vind jij dochter- of zoonlief eigenwijs als hij zelf zijn boterham wil smeren en daarbij de pindakaas op de tafel in plaats van op de boterham belandt, maar deze ‘eigenwijsheid’ is wel een teken dat je kind groter groeit en zich veilig genoeg voelt om het in ieder geval te proberen. En tja, dat dat resulteert in een tafel met pindakaas in plaats van een boterham met pindakaas, dat kan je kind een gefrustreerd gevoel geven. Dit soort frustraties horen erbij, maar teveel ‘tegenslagen’, zijn niet goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Je kind kan boos worden dat het hem niet lukt om zelf zijn boterham te smeren. Als jij hem begeleidt en complimentjes geeft, dan groeit zijn zelfvertrouwen juist. In plaats van zijn energie stoppen in frustraties, stopt hij zijn energie in het leren van iets nieuws!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Zelf kiezen

Staat er broccoli op het menu en is jouw uk daar nou niet bepaald een liefhebber van? Dan loop je de kans dat hij zijn kaken stijf op elkaar houdt tijdens het avondmaal. Als je hem aandringt om een hap te nemen, is het des te leuker voor hem om dat juist niet te doen. Ook dit ‘eigenwijze’ gedrag laat zien dat je kind een eigen onafhankelijk persoontje aan het worden is. Natuurlijk, je kind moet ook leren dat er soms iets gegeten wordt wat hij minder lekker vindt, maar om de strijd zo min mogelijk aan te gaan, kun je je kind laten kiezen. Door je kind te laten kiezen heeft hij het gevoel controle over de situatie te houden en dat leidt weer tot minder frustraties. Laat je kind kiezen of jij de broccoli opschept of dat hij het zelf doet. Wil hij met zijn groene of blauwe bestek eten en wel of geen kaassaus over de broccoli?

Samen spelen?

Kinderen zijn geïnteresseerd in andere kinderen. Maar ‘samen spelen’ moeten ze echt leren. Ziet je kind zijn neefje met een interessant autootje, dan is het enige dat er door zijn koppie gaat: ‘die wil ik ook!’ Dreumesen en peuters zijn verbaal vaak nog niet zo ver dat ze netjes kunnen vragen of ze ook met dat autootje mogen spelen. Het gevolg kan zijn dat je uk het autootje gewoon afpakt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar misschien begrijp je je kind beter als je weet dat dit gedrag kan voort komen doordat hij zich verbaal nog niet goed kan uiten. En dat kan een kind flink frustreren! Help je kind door zijn gevoelens te benoemen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Jij wilt ook graag met die auto spelen, dat snap ik, want die auto is ook wel erg mooi. Maar Tim speelt er nu mee.’ Realiseer je dat dreumesen en peuters nog veel sociale vaardigheden moeten ontwikkelen. En wie anders dan zijn ouders kunnen hem daar beter bij helpen?

Het lukt niet!

Vliegen er stukken treinrails door de kamer? Misschien lukt het je uk niet om de treinbaan zelf te leggen, en dat terwijl hij het juist zo graag zelf wil doen! Of loopt je dreumes rood aan van inspanning als hij zijn schoenen probeert uit te trekken, maar er geen beweging in te krijgen is? Ook hier geldt weer: een beetje frustratie hoort erbij, maar teveel frustratie werkt tegenovergesteld. Als het je kind steeds maar niet lukt om die treinrails te leggen of zijn schoenen uit te trekken, zal hij het na een tijdje niet eens meer proberen. De oplossing: jij helpt hem met het leggen van de treinbaan en je maakt het klittenband van zijn schoenen los zodat het uittrekken van zijn schoenen wél lukt en je kind dus minder last heeft van frustraties.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*