Fietsstoeltje

Met je kind op de fiets is niet alleen leuk, maar ook praktisch. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je met je kind op de fiets stapt. Zorg er in ieder geval voor dat je een veilig fietsstoeltje hebt. In dit artikel lees je meer over fietsstoeltjes.

Er zijn twee soorten stoeltjes: een voorstoeltje en een achterstoeltje.

Een voorstoeltje is geschikt voor jonge kinderen tot ongeveer 3 jaar of 15 kilo. Je kunt je kind meenemen in het voorstoeltje als hij zelfstandig kan zitten. Op welke leeftijd hij dat kan, dat verschilt per kind. Het zal ergens tussen de 6 en 12 maanden zijn.

Lees voor de bevestiging van het fietsstoeltje en het eerste gebruik altijd grondig de handleiding. Let erop dat je kind niet aan rem- en versnellingskabels kan trekken of dat deze klem komen te zitten tussen de fiets en het stoeltje. Gebruik bij je kind ook altijd een veiligheidsgordel en het liefst ook een windscherm. Zo kan hij geen takjes en vliegjes tegen zijn hoofd, in zijn ogen of in zijn mond krijgen. Houd de fietstochten in het begin kort. Zo kan je kindje wennen aan het zitten in het stoeltje en aan de ervaring van het meerijden op de fiets. Als je merkt dat je kind het leuk vindt op de fiets, dan kun je natuurlijk langere tochten gaan maken. Zorg dan wel voor genoeg pauzes tussendoor, waarbij je kind even vrij kan bewegen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Achterop

Is je kindje al wat groter of zwaarder dan 15 kilo, dan kun je hem op de fiets meenemen in een achterstoeltje. Bij het gebruik van een achterstoeltje is het belangrijk dat er goede voetsteunen aan het stoeltje vastzitten en dat je op je wiel jasbeschermers hebt. Zo kunnen de voeten van je kind niet tussen de spaken komen te zitten. Ook moet je erop letten dat je kind niet bij het fietsslot kan. Hij zou het dicht kunnen trappen of de sleutel eruit kunnen halen. Het stoeltje moet een goede en stevige achterkant hebben die hoog genoeg is om rug en hoofd van je kind te beschermen.

Helmpje

Tegenwoordig zie je steeds meer kinderen met een helm op in een fietsstoeltje. Een helm kan ernstig hoofdletsel helpen voorkomen als je met de fiets valt. Een stoeltje geeft wel een beetje bescherming, maar geen volledige. Koop voor je kind wel een goede helm die voldoet aan de veiligheidseisen, dat wil zeggen een helm met een CE-keurmerk. Koop liever geen tweedehands helm. Als iemand met de helm is gevallen, dan kun je dat vaak niet zien, maar dan kan het dat de constructie niet goed meer is. Bij een volgende valpartij geeft de helm dan geen of niet genoeg bescherming meer.

Fietskar

Met een baby fietsen die nog niet zelfstandig kan zitten, wordt in principe afgeraden. Als je dit wel wilt doen, gebruik dan een constructie waarbij je een autostoeltje achter op je fiets kunt bevestigen. Je kunt ook een fietskar achter de fiets gebruiken. Zorg daarbij altijd voor goede ondersteuning van rug en hoofd en zorg ervoor dat je kindje vastzit met een tuigje of een gordel.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)