Feiten over borstvoeding

Borstvoeding is gratis en super gezond

Borstvoeding is en blijft een wonder. In dit artikel lees je nog meer feiten over borstvoeding.

Vetgehalte

Moedermelk verandert tijdens eenzelfde voeding. Ze past zich aan de behoefte van de drinkende baby aan. Bijvoorbeeld het vetgehalte neemt toe aan het einde.

Borstvoeding gedurende de dag

De samenstelling van de moedermelk verandert gedurende de dag. ‘s Morgens is ze vetter dan ‘s avonds. Daarom vragen baby’s aan het einde van de dag vaker om de borst. Ze hebben gewoon eerder honger.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Borstvoeding en leeftijd

De samenstelling van de moedermelk verandert met de leeftijd van de baby. Als de baby zes maanden is neemt het vetgehalte af. Maar dan kan de baby ook aan vast voedsel en fruithapjes gaan wennen.

Als de borstvoeding opdroogt

Het blijkt dat doorgaan met nachtvoedingen de beste manier is om opdrogen van de melk te voorkomen.

Antistoffen

Er zitten veel belangrijke antistoffen in borstvoeding. Antistoffen die het afweersysteem versterken, waardoor je baby beter beschermd is tegen allerlei aandoeningen zoals astma en, zoals recentelijk bleek, tegen leukemie! Kinderen die borstvoeding krijgen worden dus weerbaarder. Borstvoeding is ook goed voor de hersenontwikkeling! Vroeger dacht men dat die stopte na de geboorte. Maar dat is niet zo. De hersenontwikkeling gaat na de bevalling gewoon nog jaren door.

Zes gaatjes

Je tepel heeft zo’n zes melkreservoirs en die hebben ieder hun eigen uitgang. In je tepel zitten dan ook zes gaatjes waaruit melk kan gaan stromen als je baby drinkt. Hoe beter hij de tepel in zijn mond heeft, hoe makkelijker hij dus de melk binnenkrijgt.

Was je borsten niet!

Tenminste niet vlak na de bevalling en als je borstvoeding wilt geven. Uit onderzoek blijkt dat ‘lekker’ ruikende tepels problemen kunnen veroorzaken bij het opstarten van borstvoeding. De tepel scheidt rond de bevalling een bepaalde stof af, die de baby als heel eigen herkent. Was je die weg, dan is dat herkenningssignaal voor je baby weg!

Hersenontwikkeling

Vroeggeborenen halen de vertraagde hersenontwikkeling veel sneller in wanneer ze moedermelk krijgen in plaats van kunstmelk. Dit hebben Amerikaanse onderzoekers bij 37 te vroeg geboren baby’s aangetoond. Zij noteerden bij deze baby’s de reactie van de hersenstam op geluiden. Ze deden dat één keer kort na de geboorte en opnieuw een maand later. De tweede meting toonde aan dat baby’s die met moedermelk gevoed waren de achterstand duidelijk beter ingehaald hadden. De onderzoekers vermoeden dat dit succes is toe te schrijven aan de meervoudig onverzadigde vetzuren in de moedermelk.

 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*