Een grotere hippocampus door jouw liefde

Wist je dat de liefde die jij jouw baby geeft een directe relatie heeft met de meetbare grootte van de hersenen van je baby? Recent onderzoek heeft laten zien dat baby’s die veel aandacht en liefde van hun ouders krijgen, daadwerkelijk een groter hippocampus tot gevolg heeft, tot 10% groter wel te verstaan!

De hippocampus is het gedeelte in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor onder andere het leren en het opslaan van informatie.

De hippocampus heeft nog een functie: hij reguleert de manier waarop wij met stress omgaan. Hoe beter de hippocampus ontwikkeld is, hoe beter wij met stress kunnen omgaan. Kortom: al die liefde, knuffels en aandacht geeft je baby echte ‘breinpower’!

Te veel verwennen?

Sommige ouders zijn bang om het kind te veel te verwennen met aandacht en liefde. Ze denken het kindje te veel te verwennen. Toch blijkt uit onderzoek van de Washington University School of Medicine, dat kinderen die wel veel aandacht en liefde krijgen, op latere leeftijd gemiddeld toch slimmer zijn en een beter leervermogen hebben.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

In het onderzoek werden hersenscans van 92 kleuters bestudeerd. Een deel liet symptomen van depressie zien en het andere deel was mentaal gezond. De gezonde kinderen bleken een grotere hippocampus te hebben, waaruit je kunt aflezen dat deze kinderen meer moederliefde hebben gehad.

Veel liefde niet schadelijk

De onderzoekers concluderen dat veel liefde en aandacht helemaal niet schadelijk is voor een kind. Het tegendeel blijkt waar. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat we als samenleving meer aandacht besteden aan hoe we onze kinderen verzorgen. De wijze van opvoeden heeft immers duidelijk een zeer grote invloed op de ontwikkeling van een kind.

Het geven van onvoorwaardelijke liefde en ondersteuning is waarschijnlijk de basis voor het opvoeden van baby’s en peuters. In de eerste jaren van een leven wordt juist de basis gelegd voor de latere ontwikkeling. De angst voor ‘verwenning’ door het geven van teveel aandacht en liefde blijkt volgens de onderzoekers dan ook niet terecht.

Onderzoek:
1. J.L. Luby, et al. 2012. ‘Maternal support in early childhood predicts larger hippocampal volumes at school age.’

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*