Een gezond melkgebit

Je baby krijgt gemiddeld zijn eerste tandje als hij zo’n zes maanden oud is. Vanaf dat moment komen er steeds tanden door, gevolgd door kiezen. Tegen de tijd dat je kleintje een peuter is, heeft hij zijn volledige melkgebit. In dit artikel lees je over een gezond melkgebit.

Het melkgebit houdt hij tot hij zo’n vijf of zes jaar is. Het melkgebit wordt dan vervangen door ‘de grotemensentanden’.

Zorg je voor een gezond gebit van je kind.

Kauwen

Goed kauwen is iets wat kinderen moeten leren. Voor je dreumes of peuter is knabbelen op een stukje fruit of op rauwe of knapperige groenten een goede oefening voor het gebit.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Tussendoortjes

Geregeld iets zoets als tussendoortje is slecht voor het gebit van je kind. Rauwkost is een goede vervanger. Hetzelfde geldt voor soepstengels, rijstwafels, crackers en stukjes kaas.

Zelf tandenpoetsen

Natuurlijk is het goed als je peuter zelf zijn tandenpoetst. Maar bij het tandenpoetsen is het toch beter als je je kleintje een handje helpt. Bij jonge kinderen is de motoriek nog onvoldoende ontwikkeld om zelf goed tanden te poetsen. Poets je kind daarom altijd na.

Poetsen, spoelen, tandpasta

Poets de tandjes met korte heen-en-weerbewegingen. Doe dat niet te hard. Spoelen is nog moeilijk, maar dat is niet erg. Gebruik altijd een tandpasta die geschikt is voor peuters. Hierin is het fluoridegehalte aangepast op de behoefte van het kindergebit.

Duimzuigen

Van een beetje duim- of vingerzuigen gaan de tandjes niet naar voren staan, maar van veel zuigen doen ze dat wel. Zuigen op een speen is minder schadelijk voor de stand van de tandjes dan duimzuigen. Maar te lang op een fopspeen zuigen, heeft uiteindelijk dezelfde gevolgen. Het is beter voor de tandjes om het duimen en het zuigen op het speentje geleidelijk aan af te wennen.

Geen fles mee naar bed

Geef je kind geen zuigfles mee naar bed. ‘s Nachts wordt er minder speeksel gevormd, waardoor suikers extra lang kunnen inwerken. Het glazuur van de tanden wordt daardoor aangetast en breekt ten slotte af. Ook ongezoet vruchtensap en zelfs melk hebben dit effect. Dat komt door de natuurlijke suikers die erin zitten. Heeft je kind ‘s nachts dorst, geef dan water uit een beker. En als het niet anders kan, vul je zijn fles met water.

Een gezond melkgebit is erg belangrijk!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*