Echoscopiste pretecho

Ruby Noland is een ervaren echoscopiste van 20 weken echo en pretecho, verbonden aan Echocentrum Rijnmond. Pret echo is voor de ouders en familie een bijzondere beleving.

Oeiikgroei.nl sprak met Ruby Noland, echoscopiste. Al 35 jaar maakt ze echo’s. Eerst op de cardio-afdeling, nu bij Echocentrum Rijnmond de 20 weken screening echo’s en voorheen bij Baby View de pretecho’s.

“Ik heb mijn opleiding in Amerika gevolgd. Echografie was toen nog lang niet zo ontwikkeld als nu. Sterker nog, die eerste echo’s waren nog niet eens geschikt voor de zwangerschap. 35 jaar later ziet dit er heel anders uit. We kunnen op talloze manieren de baby in beeld brengen. We kunnen zelfs heel diagnostisch medisch onderzoek uitvoeren bij ongeboren baby’s!

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Bij de 20 weken echo, waar steeds meer mensen voor kiezen, is de baby eigenlijk je klant.

Je bent dan echt bezig met een echo om de gezondheid van de baby te bepalen. Je bekijkt dwarsdoorsneden van de baby. Meet alles op. En wellicht heb je een minuutje over om even de baby in het geheel in beeld te brengen. Ouders zien allemaal zwart-wit belden, maar hebben vaak geen idee wat ze zien. Dat is logisch, zo’n 20 weken echo is heel medisch. Bij de pretecho is de ouder de klant. Daar gaan we niet in op medische zaken, maar gunnen we de ouders een kijkje in de buik.

Ik laat altijd eerst de baby zien. We bekijken samen hoe hij eruit ziet en ik leg uit wat de baby doet. Door de nieuwe 3D en 4D echo’s kan je baby’s ongelooflijk mooi inbeeld brengen. Als ouders het geslacht willen weten dan bewaar ik dat tot het laatst. Dat maakt het spannend.

Het blijft leuk om te doen die pretecho’s.

Ieder mens is anders en dat maakt dit vak zo uniek. Voor de 20 weken echo’s opkwamen, was het ook nog wel eens erg verassend als je een pretecho deed. Ik herinner me nog goed dat er twee ouders bij me kwamen die voornamelijk het geslacht wilden weten. Al snel zag ik niet een, maar twee baby’s op het scherm! De vader werd steeds stiller en witter. Op het eind vroeg ik of ze de geslachten nog wilden zien.

De vader zei “ Dat hoeft niet, ik heb genoeg verassingen voor vandaag gehad.” Zoiets blijft je altijd bij. Op een andere avond heb ik bij drie stellen een tweeling ontdekt. Toen de derde vader naar buiten liep en mensen in de wachtkamer zag zitten zei hij “ Niet naar binnen gaan hoor, ze maakt er twee van!”
Ruby Noland werkt bij Echocentrum Rijnmond te Barendrecht.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*