Wat kan je doen als je kindje niet wil doorslapen ’s nachts?
Wanneer je kind veel wakker is ‘s nachts en het doorslapen maar niet lijkt te lukken kan dit vermoeiend zijn, letterlijk en figuurlijk. Structureel ongewild meer slapen dan je wilt (en nodig hebt) is een veelvoorkomend probleem bij jonge ouders. Veel ouders gaan twijfelen aan zichzelf en/of hun kind. Wees gerust: dat is niet nodig! In dit blog artikel vind je praktische tips om je kindje ‘s nachts beter te laten slapen.
Realistische verwachtingen over doorslapen
Allereerst is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over het doorslapen van je kindje. Met doorslapen bedoelen wij in dit artikel: wanneer een kind 7 à 8 uur achtereen kan slapen, zonder daarbij afhankelijk te zijn van hulp van de ouders. Doorslapen betekent niet dat een kind non-stop slaapt. Net als volwassenen is het normaal dat een kind in de nacht meerdere keren wakker wordt. Bijvoorbeeld aan het einde van een slaapcyclus of door omgevingsfactoren zoals een geluid.
Bij het ene kind lijkt het doorslapen vanzelf te gaan, terwijl een ander kind hier meer sturing in nodig heeft. Een pasgeboren baby heeft meestal nog meerdere nachtvoedingen nodig en verwachten dat een pasgeboren baby doorslaapt is niet altijd realistisch. Of een baby in staat is om door te slapen, hangt af van verschillende factoren. Onder andere gezondheid, gewicht en de vaardigheid om zelfstandig in slaap te vallen spelen meestal een belangrijke rol.
Lees ook: Wat is de beste bedtijd voor mijn kindje?
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nuNacht is een spiegel van de dag
Wat veel ouders zich niet beseffen is dat de nacht een spiegel is van de dag. Wanneer een kind overdag vooral slaapt, is de kans groot dat hij ‘s nachts alleen maar wakker is. Tegelijkertijd zien we ook dat wanneer een baby overdag helemaal niet slaapt, hij zo dusdanig oververmoeid is, dat ook het slapen ‘s nachts in de weg staat. Wat enorm nuttig kan zijn is, om als ouder bewust te zijn dat je een baby helpt in het ontwikkelen van een dag- en nachtritme. Dit kan je doen door je baby elke dag rond hetzelfde tijdstip wakker te maken en door een juiste balans in de hoeveelheid slaap overdag te bieden. Ook zorgen dat een kind overdag voldoende voeding krijgt, meer dan in de nacht, is iets wat bijdraagt aan een dag/nacht ritme. Meer interactie overdag dan ‘s avonds en ‘s nachts.
Werk aan zelfstandig in slaap vallen
Een onderschat maar essentieel onderdeel van doorslapen en meer uren achter elkaar slapen, is het leren van zelfstandig in slaap vallen. Sommige baby’s beheersen deze vaardigheid direct na de geboorte, maar de meeste baby’s moeten nog leren hoe ze zelf in slaap kunnen vallen. Met zelfstandig in slaap vallen bedoel ik in dit artikel: het vermogen om zelf, zonder hulp van een ouder, van de wakker status naar de slaap te gaan en om na het (kort) ontwaken (door een geluid, hoesten) weer zelf terug in slaap te vallen.
Sommige kinderen kunnen wel zelfstandig in slaap vallen, maar zijn toch gewend om hulp te krijgen wanneer ze op een later moment wakker worden. Wanneer ze afhankelijk zijn van ouderlijke hulp, lijkt het (of denken ze) dat ze die hulp nodig hebben om weer opnieuw in slaap te vallen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Dit is niet erg of “slecht”, maar verklaart wel waarom een kind maar niet wil doorslapen. Werken aan het (opnieuw) zelfstandig in slaap vallen is essentieel.
Slaaptipsvoorbabys.nl
Dit artikel is geschreven door Myrthe Stapper van Slaaptipsvoorbabys.nl. Slaaptipsvoorbabys informeert over het slaapgedrag van baby’s en peuters met als doel om meer (nacht)rust te creëren. Heb je meer vragen over slaap? Geïnteresseerd in persoonlijk advies? Bezoek dan een Slaaptipsvoorbabys en bekijk onze diensten en producten.
Myrthe Stappers
Myrthe is naast gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl moeder van Julia(4) en Philip(1). Zij zijn haar dagelijkse inspiratiebron om zich te verdiepen in het slaapgedrag van baby’s en peuters.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!