De ontwikkeling van de handjes van je baby

Onze handen gebruiken we de hele dag door. Eigenlijk kun je het zien als een stuk gereedschap wat we steeds beter leren gebruiken. Als je baby geboren wordt weet hij nog niet eens van het bestaan van zijn handen af. Als hij groter is, tekent hij er de mooiste tekeningen mee! In dit artikel lees je over de ontwikkeling van de handjes van je baby.

Tijdens de verschillende sprongetjes, zul je merken dat je kindje steeds handiger wordt in het gebruiken van zijn handen. In onze app staan per sprong handige spelletjes en tips die de nieuwe vaardigheden, waaronder het leren gebruiken van de handen, helpen stimuleren!

We hebben de ontwikkeling voor je op een rijtje gezet.

2 maanden: ‘Hé! Een hand!’

Als je kind het sprongetje van 8 weken na de uitgerekende datum maakt, ontdekt hij zijn handjes en voetjes. Hij kijkt naar die ‘dingen’ die aan zijn lichaam zitten en je ziet dat hij dit super interessant vindt. Ook jouw handen boeien hem. Sommige baby’s kunnen nu al een speeltje vastklemmen in een hand. Daar heeft hij natuurlijk wel jouw hulp bij nodig!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

3 maanden: Het begin van het pakken

Als je baby het sprongetje van 12 weken na de uitgerekende datum heeft genomen, is hij in staat iets vast te pakken. Het echte goede gerichte pakken begint hij nu onder de knie te krijgen. Om dit volledig en goed te kunnen doen moet hij eerst nog het volgende sprongetje maken! Help je baby altijd met het leren ‘pakken’. Geef hem iets aan zodat het niet al te moeilijk voor hem is. En als het lukt geef je hem natuurlijk honderden complimentjes!

4 ½ maanden: Wild gegraai

Veel baby’s hebben het pakken nog niet helemaal onder de knie maar hebben de smaak van het pakken wel te pakken! Ze graaien om zich heen naar alles wat om ze heen te vinden is. Veel moeders beginnen dit nu langzamerhand genoeg te vinden en zeggen steeds vaker ‘Nee, niet doen’ als de baby om zich heen graait. Soms heeft dit echt effect! Onthoud altijd dat dit ‘wilde’ niet te maken heeft met wild gedrag op latere leeftijd. Het wilde gegraai is nu gewoon een manier voor je baby om de wereld te ontdekken.

6 maanden: zelf echte dingen doen

Je baby heeft het pakken en iets met de handen doen nu echt goed door. Hij kan een boekje openmaken en dichtklappen en gebruikt zijn handjes om zijn nieuwe passie van ‘in’, ‘op’, ‘onder’ en ‘boven’ te ontdekken. Doordat hij nu de sprong van relaties heeft genomen is hij door de onderlinge afstanden en verhoudingen van dingen ten opzichte van elkaar geïnteresseerd. Zijn handjes gebruikt hij nu om dingen op elkaar te zetten, iets ergens in te stoppen, iets naast elkaar te zetten, iets ergens tussen te zetten enzovoorts. Hij gebruikt zijn handjes nu dus eigenlijk met hetzelfde doel als jij dat doet: om iets mee te doen. De handjes hebben nu een echte functie.

11 maanden: Van lol tot gevaar!

Als je kind 11 maanden is en de sprong van ‘opeenvolgingen’ heeft genomen, zal hij bijzonder geïnteresseerd zijn in zang- en bewegingsspelletjes. ‘Klap eens in de handjes, blij, blij, blij’ mag nu dan ook zeker niet als spelletje ontbreken! Maar je kindje kan nu niet alleen plezier beleven met zijn handjes, hij kan ook gevaren ondervinden! Hij is nieuwsgierig naar alles om hem heen en wordt steeds mobieler. Bovendien snapt hij de gevaren en risico’s nog niet. Hij pakt van alles, maar weet niet wat de gevolgen zijn. Voorlopig blijven de stopcontactbeveiligers dus zijn kleine vingertjes beschermen!

1 ½ jaar: geen gemors meer en prachtige kunstwerken

Laat je kind rond deze leeftijd steeds meer ‘maken’ en ‘doen’ om zijn handbewegingen te oefenen. Je zult merken dat hij nu echt instaat is om zelf een hapje te pakken en uit zijn bekertje te drinken zonder te morsen. Ook kan hij nu goed zelf de pagina’s van een boekje omslaan. Je dreumes geniet van het maken van een prachtige tekening. Geef hem wat stiften en verf met kwasten. Kies voor speciale kinderstiften die iets dikker zijn dan normaal. Deze kan hij makkelijker vasthouden en zijn uitwasbaar mocht hij per ongeluk op zijn kleding tekenen.

2 jaar: De kleine handspieren en grote torens

Je kind is nu bezig om de kleinere handspieren goed te oefenen. Blokken en Lego stimuleren hem daarbij. Hij moet immers de blokken recht op elkaar zetten en dan aandrukken. Juist bij dat laatste oefent hij de kleinere handspieren. De grovere dingen die hij met zijn handen doet krijgt hij nu ook steeds beter onder de knie. Met een beetje oefening bouwt hij een toren van maar liefst acht blokken. En het leukste? Blijven de complimentjes voor zijn bouwwerk en het omvallen van de toren…

3 jaar: knopen en knippen

Je kindje gebruikt zijn handen steeds meer zoals wij dat doen en hij gebruikt ze voor dezelfde dingen als dat wij dat doen. Met een beetje oefening kan hij zelfs al de knoopjes van zijn eigen kleding vast- en losknopen. Moedig hem altijd aan om zoveel mogelijk zelf te doen. Hierdoor groeit zijn zelfvertrouwen! Hij maakt nu ook een enorme sprong in zijn handspier-hersenontwikkeling. Geef hem eens een schaar en laat hem dingen knippen. Dit is niet alleen leuk en gezellig om te doen, maar stimuleert de handspier-hersenontwikkeling ook nog eens extra.

Links of rechtshandig?

Vroeger dacht men dat het beter was om rechtshandig dan linkshandig te zijn. Op school werd het schrijven met de rechterhand dan ook verplicht. Tegenwoordig weten we gelukkig beter. Je kunt als ouder geen invloed uitoefenen op de dominante hand van je uk. Sterker nog, als je je linkshandige kind ‘dwingt’ rechtshandig te worden, vergroot je de kans op stotteren en op psychologische problemen.

Als jij en je partner linkshandig zijn is de kans dat je kleintje linkshandig is drie keer zo groot. Ook zul je merken dat je kind op jonge leeftijd vaak tussen links en rechts zal wisselen. Soms lijkt hij dus linkshandig, soms rechtshandig. Op een gegeven moment merk je dat je kindje een voorkeurshand heeft. En die hand zal zijn hele leven zijn voorkeurshand blijven.

Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je de nieuwe vaardigheden kunt stimuleren met de Oei, ik groei! app of het boek!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*