De kosten van een kind

Een kind kost gemiddeld een ton tot aan zijn achttiende levensjaar. Trek daar de kinderbijslag vanaf en er blijft ongeveer €84.000 over wat we zelf betalen. Het is iets wat mensen als argument gebruiken om het ouderschap nog even uit te stellen en waar moeders én vaders nogal van schrikken. €84K. Daarvan kun je 18 jaar lang jaarlijks op een luxe resort in Mexico vertoeven, een nieuwe BMW x3 kopen, een vakantiehuisje en ga zo maar door.

Maar hé, als we dat uitspreiden over 18 jaar.. Dan vind ik dat we er nog goed vanaf komen. Hoeveel kosten we zelf wel niet? Als je van de gemiddelde Nederlander en een normaal gebruik uitgaat, dan kost Jan Modaal maar liefst een kleine 500K!

In mijn ogen ben je tijdens de zwangerschap en de kraamtijd het meeste geld kwijt. Vooral bij de eerste baby. Alle spullen moeten dan nog aangeschaft worden. Nieuw of tweedehands, het zal in ieder geval wat geld kosten. Toen Mats net geboren was, hield ik me eerlijk gezegd helemaal niet bezig met alle kosten die nog zouden komen. En waarom zou ik? Ik was moe, herstellende van een zware bevalling en had enkel oog voor onze kleine baby. Een maand later bekeek ik alle uitgaven die in de eerste weken waren gedaan en dat verbaasde me toch enigszins. Van de borstkolf tot extra dekens en van allerlei vitamientjes tot flesvoeding. Om dan nog maar niet te zwijgen over de energierekening! Mats is in de koudste maand van het jaar geboren, dus de verwarming stond dag en nacht op een tropische stand.  Terwijl buiten de autoruiten onder een dik pak ijs verscholen waren, kon het kraambezoek de warme kleren uittrekken. De vaatwasser draaide 3 keer per dag, flesjes en speentjes werden uitgekookt en de warme kruikjes waren niet aan te slepen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ook in het doen van boodschappen wordt je in die periode een stuk makkelijker. Even geen aandacht meer voor aanbiedingen bij verschillende supermarkten. De dichtstbijzijnde supermarkt is goed genoeg en thank god voor de ‘pick up points’! Een keer iets afhalen of laten bezorgen? Geen probleem. Even geen zin in kokkerellen.

Nu de kraamperiode voorbij is, zijn de grootste kosten wel gemaakt. Mats drinkt een pak flesvoeding per week, kan nog wel even vooruit met die goedgevulde kledingkast en de luiers zijn nog in grote getale voorradig. Ook kan ik me weer met hartenlust richten op de bonus aanbiedingen, budgettips én het bloggen erover.  Al met al zullen de kosten voorlopig niet de pan uit rijzen, al besef ik me maar al te goed dat dit ieder jaar wat meer zal zijn en uiteindelijk dus uitkomt op die 84K. Oftewel een nieuwe BMW, 18 vakanties of een klein vakantiehuis.

Als ik dat vergelijk met de (maar liefst) 18 eerste levensjaren van een kind, dan lijkt die 84K niet veel. Het cliché ‘maar je krijgt er zoveel voor terug’ moet ik hier toch maar even noemen. Want hoe toepasselijk! De vreugde van dat eerste lachje, zijn baby brabbels en alle liefde die je opeens voelt zijn in mijn ogen onbetaalbaar. Daar kan niets tegenop. Zelfs geen 18 luxe vakanties 😉

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*