De hielprik

Alle pasgeboren baby’s worden standaard getest op zeldzame aandoeningen.

Dit gebeurt met een hielprik: er worden een paar druppeltjes bloed uit de hiel van de baby afgenomen. In dit artikel lees je meer over de hielprik.

De verloskundige, huisarts of iemand van de thuiszorg neemt deze test af in de eerste week na de bevalling. Hij maakt een klein prikje in de hiel waardoor er bloed vrij komt. Het bloed dat wordt opgevangen komt op een speciale test. Deze wordt opgestuurd naar een lab en daar wordt het bloed geanalyseerd op zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Je krijgt een brochure waarin je nog meer kunt lezen over de hielprik en de uitslag. Belangrijk is om te weten dat wanneer je niets hoort, de uitslag goed is.

Zielig

Je baby zal misschien huilen als de test wordt afgenomen. Niet zo gek want hij kan nog niet snappen waarom dit moet gebeuren. Het enige wat hij snapt is dat hem pijn wordt gedaan en dat hij dit niet fijn vindt. Laat altijd zien dat je er voor hem bent. Houd je baby bij je in de armen als de prik wordt afgenomen. Praat tegen hem, aai hem over zijn bolletje, geef hem kusjes. En voor je eigen gemoedsrust herinner je jezelf eraan dat je de hielprik alleen maar bij je baby laat doen om hem een kans te geven op een veilige en gezonde toekomst.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*