Constipatie of diarree bij je baby of peuter

Soms wijkt de ontlasting van je baby of peuter opeens af. Deze is veel harder (constipatie) of juist veel zachter (diarree). Houd dit altijd goed in de gaten. In dit artikel lees je over constipatie of diarree bij je baby of peuter.

Door te veel constipatie kan je baby of peuter behoorlijk veel pijn krijgen, en diarree kan uitdroging veroorzaken. Ga bij twijfel altijd naar je huisarts. Met voeding kun je ook veel doen.

Eten dat constipatie op kan lossen

Heeft je baby of peuter problemen met poepen, geef hem dan een lepeltje zonnebloemolie of tomatensap. Dat laxeert. Zelf ‘helpen’ met een thermometer is uit den boze. Dit veroorzaakt fissuurtjes (kloofjes bij de anus) die zo pijnlijk zijn dat de ontlasting helemaal niet meer komt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Als je baby of peuter harde ontlasting (constipatie) heeft kan dat komen door:

  • Groot vochtverlies. Was het bijvoorbeeld een erg warme dag, of was het heel warm in huis?
  • Een verkeerde bereiding van de flesvoeding. Was de voeding te geconcentreerd?
  • Het regelmatig wisselen van voeding. Heb je geëxperimenteerd met verschillende voedingen?

Diarree

Heeft je baby of peuter diarree, geeft hij over, heeft hij koorts en maak je je ongerust, waarschuw dan de huisarts. Maar is je kind wat ouder dan hoef je niet meteen bang te worden. Geef een peuter of kleuter die diarree heeft de eerste dag niet veel te eten. Zorg er wel voor dat hij veel blijft drinken. En heeft hij erge honger, dan kun je hem een droge beschuit of een geraspte appel geven. Heeft je kind na een dag nog steeds diarree en voelt hij zich bovendien ziek of heeft hij koorts, waarschuw dan alsnog de huisarts.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*