Co-sleeperbedje voor je baby: samen slapen en toch apart

Co-sleeping betekent ‘samen slapen’. Een co-sleeper (-bedje) schuif je aan je eigen bed waardoor je baby dicht bij je is, maar toch in zijn eigen bedje ligt. In dit artikel lees je meer over het co-sleeperbedje voor je baby. Jij en je baby slapen samen, maar toch apart.

Rooming-in

Misschien heb je wel eens van ‘rooming-in’ gehoord. Bij rooming-in slaapt je baby bij jou op de kamer. Een baby vindt het prettig om dichtbij zijn ouders te zijn. Hierdoor voelt hij zich veilig en geborgen. Bovendien is het handig om je baby dichtbij je te hebben als je borstvoeding geeft. Er zijn verschillende vormen van rooming-in:

  • Je baby slaapt bij jou in bed, dit wordt ook wel co-sleeping genoemd. Het is belangrijk dat je goed op de veiligheid let. Lees hier meer over veilig samen slapen.
  • Je baby slaapt bij jou op de slaapkamer, maar ligt wel in zijn eigen wiegje of ledikantje.
  • Je baby slaapt in een co-sleeperbedje. Dit is een bedje, dat je tegen je eigen matras aanschuift. Als je je baby wilt voeden of knuffelen, hoef je je bed dus niet uit.

Co-sleeperbedje

Hier lees je waar je op moet letten als je een co-sleeperbedje naast je bed plaatst:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Meet de hoogte van je bed tot aan de bovenkant van je matras.
  • Stel het co-sleeperbedje af op die hoogte.
  • Zorg dat het matrasje van de co-sleeper goed aansluit op jouw matras.

Veel co-sleeperbedjes voor je baby kunnen ook als ledikantje gebruikt worden door de zijkant te plaatsen.

NB: Co-sleeping is onveilig als een baby kunstvoeding krijgt. Dit staat heel duidelijk in James Mckenna’s boek. Dat komt enerzijds omdat de baby niet op de borst is gefixeerd en daardoor kan gaan ‘zwerven’, anderzijds maken de hormonen van een lacterende moeder haar waakzamer en alerter, een moeder die geen borstvoeding geeft mist die hormonen en kan dus minder waakzaam zijn in haar slaap.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*