Buikkrampen in de eerste weken van de zwangerschap

Buikpijn of buikkrampen komt veel voor bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, waarbij de meeste onschuldig zijn en je er dus geen zorgen over hoeft te maken. Heb jij last van buikpijn tijdens de zwangerschap? Wij vertellen je alles wat je moet weten over buikpijn of buikkrampen tijdens de zwangerschap.


In dit artikel lees je alles over:

Buikpijn en zwanger
Onschuldige oorzaken
Serieuze oorzaken
Wanneer naar de verloskundige?
Tips bij buikkrampen en buikpijn


Buikpijn en zwanger

Het is niet gek dat je gedurende je zwangerschap last krijgt van pijn in je buik en/of buikkrampen, er groeit een wondertje 9 maanden lang in je buik. Toch kunnen we het ons goed voorstellen dat je je zorgen maakt of het wel goed gaat met de baby. In de meeste gevallen is de buikpijn tijdens de zwangerschap onschuldig. Wel zijn er een paar oorzaken waarmee je het best toch even langs de verloskundige kunt gaan.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap

We verdelen de oorzaken van de buikpijn en/of buikkrampen onder in onschuldige en serieuze oorzaken.

Onschuldige oorzaken buikpijn tijdens zwangerschap

Buikkramp tijdens innesteling

Buikpijn in het hele begin van de zwangerschap kan te maken hebben met de innesteling. De bevruchte eicel zal zich in het begin van de zwangerschap gaan nestelen in de baarmoederwand zodat het zich daar verder kan ontwikkelen. Dit wordt ook wel innesteling genoemd. Sommige vrouwen voelen dit aan als krampen in de baarmoeder, wat gepaard kan gaan met licht bloedverlies. Deze buikkrampen kunnen geen kwaad.

Obstipatie en een opgeblazen gevoel

Hormonen… Ze hebben invloed op echt alles, en zeker ook op je spijsvertering. Je spijsvertering kan hierdoor veranderen. Daarnaast zullen je organen ook steeds meer plaats moeten gaan maken voor je groeiende baarmoeder. Alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je darmen, een opgeblazen gevoel of zelfs last van obstipatie. Een onschuldige oorzaak van buikpijn tijdens de zwangerschap, maar zeker niet fijn.

Harde buiken

Buikkrampen vanaf 20 weken kunnen ook wel eens verward worden met harde buiken. Een harde buik kan hard, gespannen en opgeblazen aanvoelen. Dit hoort niet pijnlijk te zijn, maar kan wel onprettig aanvoelen. Harde buiken komen vaak voor tijdens de zwangerschap, maar het kan ook een teken zijn dat je het iets rustiger aan moet doen. Dingen die veel inspanning kosten even naast je neer moet leggen.

Bandenpijn

Om je baarmoeder op zijn plek te houden, zitten er bindweefselbanden omheen. Vanaf het tweede trimester zal je baarmoeder/buik erg gaan groeien en zo komt er ook gelijk veel meer druk op je banden te staan. Met name de banden die aan de zijkant van je baarmoeder lopen. Door de spanning die op je banden komt te staan kun je bandenpijn ervaren. Dit kan aanvoelen als een zeurende of scherp stekende pijn in je onderbuik. Ook bandenpijn in de zwangerschap is nog geen reden tot zorgen.

Serieuze oorzaken buikpijn tijdens zwangerschap

Blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor een blaasontsteking dan anders. Dit kan ook een oorzaak zijn van de pijn in je onderbuik. Vaak gaat dit gepaard met koorts, een branderig gevoel bij het plassen en eventueel pijn in je rug. Een blaasontsteking in de zwangerschap kan ook heel anders worden ervaren, soms ervaar je geen klachten of alleen milde klachten en wijd je die klachten aan de zwangerschap. Houd dus goed in de gaten wat je voelt en als je het niet vertrouwd ga dan langs de verloskundige of huisarts. Gelukkig is een blaasontsteking goed met antibiotica te behandelen. Wees er op tijd bij, anders kan de blaasontsteking overlopen op een nierbekkenontsteking.

Miskraam

Het eerste waar zwangere vrouwen vaak aan denken als zij pijn in de buik krijgen, is een miskraam. In het eerste trimester kan een miskraam helaas een oorzaak zijn van de buikpijn tijdens zwangerschap. Bij een eerste zwangerschap is de kans op een miskraam 15%, op een volgende zwangerschap is dit 5%. Bij een miskraam heb je vaak bloedverlies, roze of bruine afscheiding en gaat dit gepaard met buikkrampen. Mocht je buikkrampen ervaren met bloedverlies, dan is het verstandig om contact op te nemen met de verloskundige ter controle.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een lichte pijn in de onderbuik aan het begin van de zwangerschap kan ontstaat door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vanaf 6 tot 10 weken zal deze pijn heviger worden. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich op een andere plek dan in de baarmoeder, bijvoorbeeld in de eileider of de baarmoederhals. Buiten de baarmoeder kan een embryo niet groeien en dit kan voor jou als moeder erg gevaarlijk zijn. 

Andere symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn:

  • Flauwvallen
  • Misselijkheid
  • Pijn in schouders, rug en/of bovenbenen
  • Vaginaal bloedverlies

Endometriose

Als je voor de zwangerschap last hebt (gehad) van endometriose, is de kans groot dat de buikpijn daardoor wordt veroorzaakt. Bij endometriose vestigd een soortgelijk weefsel als het baarmoederslijmvlies, zich buiten de baarmoederholte. Bijvoorbeeld op je darmen, blaas en/of eierstokken. Tijdens de zwangerschap zul je merken dat deze klachten vaak wat afnemen, toch kan endometriose (chronische) buikpijn en darmkrampen veroorzaken. Gedurende de zwangerschap kan dit als vervelend ervaren worden.

Loslatende placenta

Wat gelukkig nauwelijks voorkomt (bij 0,2% van de zwangerschappen) is een hevige en acute buikpijn die kan wijzen op een loslatende placenta. Doordat de placenta loslaat komt er geen zuurstof meer bij de baby en is het van belang dat er enorm snel gehandeld wordt. Mocht je een van deze klachten ervaren, neem dan direct contact op met de verloskundige.

Symptomen bij een loslatende placenta zijn:

  • Pijnlijke en acute buikpijn
  • Bloedverlies
  • Constant blijvende pijn
  • Pijn waar de placenta zit 
  • Een onrustige baarmoeder

Lees meer over de ontwikkeling van een baby tijdens de zwangerschap, week voor week!


Wanneer contact opnemen met de verloskundige als je last van buikpijn hebt tijdens de zwangerschap?

Heb je het vermoeden dat de buikpijn een serieuze en/of medische oorzaak heeft? Neem dan altijd contact op met je verloskundige. Heb je buikpijn in combinatie met een of meerdere van onderstaande symptomen? Neem dan in ieder geval contact op bij:

  • Koorts en/of koude rillingen
  • Bloedverlies
  • Aanhoudende of hevige pijn
  • Pijn tijdens plassen
  • Afwijkende vaginale afscheiding
  • Misselijkheid

Wat kun je doen tegen de pijn in je (onder)buik tijdens de zwangerschap?

Is de meeste gevallen is de pijn in je buik onschuldig, maar dit neemt niet weg dat het voor ongemak kan zorgen. Hopelijk helpen de onderstaande tips je om de buikpijn iets te verlichten:

  1. Neem een warm bad om je te ontspannen. 
  2. Leg een warme kruik of voedingskussen tegen je buik aan
  3. Vraag of iemand je buik of onderrug lichtjes wil masseren 
  4. Mocht je nog steeds veel pijn ervaren. Dan kun je een paracetamol innemen. Lees hierbij wel eerst goed de bijsluiter. Let op dat de paracetamol geen codeïne bevat!

Van de (pre)conceptie, tot de weeën en de verschillende bevallingsmethoden. Hét Zwangerschapshandboek neemt jou mee op avontuur in en om jouw buik. Lees het nu.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*