Borstvoeding na borstkanker

Veel vrouwen die borstkanker hebben gehad vragen zich af of ze nog wel borstvoeding kunnen geven. Het lukt niet bij alle vrouwen, maar het is wel degelijk mogelijk om na borstkanker borstvoeding te geven.

Als je aan één borst behandeld bent en daarmee geen borstvoeding kunt geven, dan kun je jouw kindje volledig voeden met je andere borst. Is een van je borsten bestraald dan is het niet van tevoren te zeggen of de melkproductie in deze borst goed op gang zal komen. Soms lukt het in ieder geval voor een deel.

Borstoperatie

Heb je een borstoperatie gehad, dan is het slagen van borstvoeding afhankelijk van wat er bij de operatie is beschadigd. Denk daarbij aan de tepel en het gebied eromheen, aan zenuwen in de borst, melkkanaaltjes en melkproducerende cellen. Als er zenuwen zijn beschadigd, dan kan de prikkelzending naar je hersenen zijn verstoord. Je hoofd krijgt dan niet de juiste prikkels om voor genoeg melktoeschieting of melkaanmaak te zorgen. Wat dan kan helpen is vaker aanleggen of een oxytocine neusspray gebruiken. Zijn er melkkanalen doorgesneden, dan kun je in het begin meer last hebben van stuwing. Dit lost zich echter vanzelf op doordat de afgesloten kanaaltjes stoppen met hun melkproductie.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Moet je nog een borstbehandeling ondergaan, geef het dan aan als je wellicht ooit nog borstvoeding wil gaan geven. Vraag goed naar de verschillende mogelijkheden. Als je eenmaal zwanger bent, kun je natuurlijk ook alvast je verloskundige om advies vragen zodat je na de bevalling vol goede moed en vertrouwen kunt beginnen met het geven van borstvoeding.

 

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*