Borstvoeding geven en zwanger zijn

Ik geef mijn baby (10 maanden) borstvoeding. Ik wil graag weer zwanger worden.

Kan ik gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding als ik zwanger ben?

Ook als je weer zwanger bent, kun je je baby gewoon borstvoeding blijven geven.

De eerste 3 maanden van je zwangerschap kunnen je borsten wat gevoeliger zijn waardoor het minder prettig kan voelen als je je kindje voedt. Ook kan je melkproductie aan het begin van je zwangerschap iets teruglopen onder invloed van de zwangerschapshormonen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Sommige kinderen stoppen zelf met het drinken uit de borst als de moeder zwanger is. Dit kan komen doordat ze de melk niet meer lekker van smaak vinden. De smaak van de moedermelk verandert tijdens de zwangerschap namelijk. Dit komt door de verandering in de hormoonhuishouding. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap verandert de moedermelk in colostrum. Colostrum is de eerste melk die uit je borsten komt na de bevalling. Het is geel van kleur en het bevat veel afweerstoffen die je baby beschermen tegen ziektekiemen.

Als je verloskundige of gynaecoloog adviseert om geen seksueel contact te hebben tijdens de zwangerschap, dan kun je soms ook beter geen borstvoeding geven. Als hier sprake van is, overleg dit dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Als de baby geboren is, dan laat je je jongste kind eerst drinken. Als je hele erge stuwing hebt, dan kun je de oudste de spanning weg laten drinken zodat daarna de baby rustig kan drinken. Als je meer dan één kind tegelijk voedt, dat ben je aan het ‘tandemvoeden’.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*