Borstvoeding afbouwen

Er komt een moment dat je wilt of moet stoppen met het geven van borstvoeding. Je kunt beter niet van de een op de andere dag stoppen met de borstvoeding. Beter is het om de borstvoeding af te bouwen.

Het afbouwen van borstvoeding

Bij het afbouwen van borstvoeding is het belangrijk dat je je borsten goed in de gaten houdt. Heb je erg volle borsten of zijn ze pijnlijk, laat je baby dan drinken of kolf je borsten helemaal leeg. De afgekolfde melk mag je aanvullen met kunstvoeding en dat in een flesje aan je baby geven. Vaak wordt geadviseerd om één voeding per week te laten vallen, rustig afbouwen is namelijk het prettigst voor jouw lichaam en geest en ook voor je baby.

Als je nog op zes voedingen zit, betekent dat dus dat je zes weken bezig bent met afbouwen van de borstvoeding. Dat is prima, maar het kan ook sneller als je dat wilt. De ochtendvoeding is altijd de laatste voeding die er af gaat, dit omdat je borsten ‘s nachts meer melk aanmaken.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Onderstaand schema kun je als leidraad gebruiken bij het afbouwen van borstvoeding:

Voedingstijden 06.00 09.00 12.00
Dag1 BV BV AF
Dag3 BV BV
Dag5 BV BV
Dag7 BV AF
Dag9 BV
Dag11 AF
Voedingstijden 15.00 18.00 22.00
Dag1 BV BV BV
Dag3 AF BV BV
Dag5 AF BV
Dag7 BV
Dag9 AF
Dag11 AF

Wil je hulp of een schema op maat bij het afbouwen van de borstvoeding, neem dan contact op met een lactatiekundige.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*