Borstontsteking

Borstontsteking komt veel voor als je borstvoeding geeft en is een vervelende kwaal waarvan je je flink ziek kunt voelen. Gelukkig is er snel wat aan een borstontsteking te doen, waardoor de borstvoeding niet in gevaar hoeft te komen.

Vaak is een verstopt melkkanaaltje de oorzaak van een borstontsteking.

Een melkkanaaltje kan verstopt raken doordat je baby de borst niet goed leegdrinkt, doordat hij telkens op dezelfde plaats de borst indrukt (wissel regelmatig van voedingshouding!), door het op de buik slapen, doordat je te plotseling met borstvoeding stopt of doordat je bh knelt. Andere mogelijke oorzaken van een borstontsteking zijn geïnfecteerde tepelkloven, een schimmelinfectie (spruw), vermoeidheid en lage weerstand of een combinatie van deze dingen.

Symptomen

Borstontsteking heb je in de meeste gevallen maar aan één borst. Je herkent het aan de volgende symptomen:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • je hebt een of meer pijnlijke, rode, warme plekken op je borst
  •  je ervaart pijn bij het voeden
  • je hebt flinke koorts, dat wil zeggen boven 38,5 °C
  • je voelt je ziek

Bij een dreigende borstontsteking zijn twee dingen van essentieel belang: rust en een goede doorstroming van de melk.

Voor een goede doorstroming van de melk kun je verschillende dingen doen:

  • Neem voordat je gaat voeden een warme douche of maak je borst warm met kompressen. Hierdoor zullen de melkkanaaltjes beter opengaan waardoor je baby je borst makkelijker kan leegdrinken.
  • Tijdens het opwarmen van de borst of tijdens de voeding zelf kun je de borst masseren. Doe dit van de buitenkant richting de tepel. Je helpt zo als het ware de melk de goede kant op.
  • Leg je baby eerst aan je zieke borst aan en laat hem die borst leegdrinken. Bij een volgende voeding leg je hem weer als eerste aan je zieke borst aan. Vergeet echter niet ook je gezonde borst te legen (door je kind eraan te laten drinken of door te kolven), anders wordt die misschien ook ziek.
  • Leg je kind aan in verschillende voedingshoudingen. Hierdoor wordt je borst steeds op een andere manier gestimuleerd.
  • Na het voeden kan een koud kompres tegen je borst helpen om de pijn te verlichten of het gespannen gevoel te verminderen.
  • Tegen de pijn en de koorts mag je paracetamol nemen. Houd je wel aan de maximaal aanbevolen hoeveelheid.

Neem daarnaast zo veel mogelijk rust!

Helpen deze tips niet binnen een halve tot een hele dag en heb je het idee dat de borstontsteking toch doorzet, raadpleeg dan je huisarts. Hij schrijft je waarschijnlijk een antibioticakuur voor.

Je kunt gewoon blijven doorgaan met de borstvoeding, ook al heb je een borstontsteking. Moet je een antibioticum nemen, geef dan wel aan je huisarts aan dat je nog borstvoeding geeft. Je krijgt dan een middel dat niet schadelijk is voor je kindje.

Als het je te veel pijn doet om direct te blijven voeden, kolf dan een paar dagen de melk af voor je kindje. Zo ben je er in ieder geval wel zeker van dat de borstvoeding na genezing van de borstontsteking nog steeds loopt.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)