De ‘bokkensprongen’ van je dreumes

nAls je die mooie, moeilijke babymaanden achter de rug hebt, begint de dreumestijd. Een fase waarin je kind in duizelingwekkende sneltreinvaart dingen leert. Een héleboel leuke dingen, maar ook conflicten aangaan, drammen en manipuleren. Hoe ga je om met de ‘bokkensprongen’ van je dreumes?

Alle sprongen beginnen met een lastige fase waarin de drie H’s domineren (Hangerigheid, Huilerigheid en Humeurigheid), maar de sprongen in het tweede jaar van je kind zijn wel héél lastig. In het eerste halfjaar zijn ouders wel wat geërgerd tijdens de moeilijke periodes, maar ze weten dat hun baby er niets aan kan doen en troosten hem.

In het tweede halfjaar zijn ouders vaker geïrriteerd en proberen ze hun baby bijvoorbeeld geregeld af te leiden. Een baby pikt dat meestal nog wel. Maar een kind in zijn tweede levens jaar pikt het niet en dat resulteert in perioden met conflicten en soms regelrechte ruzies. Deze fase is misschien nog wel zwaarder dan de puberteit. Ze noemen het wel eens de peuterpubertijd, maar dit begint al in de dreumesfase.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

15 maanden: een echte dreumes

Het is belangrijk om je te realiseren dat de bokkensprongen in deze fase, net als de puberteit bij tieners, voor dreumesen een onderdeel is van hun normale ontwikkeling. Laat je er niet door opslurpen en besef dat het ook weer overgaat. Het scheelt een stuk als je je zo’n houding kunt aanmeten. Het is bij de negende sprong, die rond 64 weken ofwel bijna 15 maanden plaatsvindt, dat je baby een drastische verandering doormaakt. Opeens is hij baby-af, en een echte dreumes.

Hij krijgt in sprong 9 het vermogen om ‘principes’ waar te nemen en te hanteren. Het klinkt ingewikkeld, maar hij komt nu als het ware bóven de stof te staan. Onder ‘de stof’ verstaan we de dingen die hij heeft geleerd, bijvoorbeeld pap eten met een lepel, afwassen of tafel dekken. Nu verliezen zijn handelingen hun robotachtige karakter. Hij leert wat hij moet doen om zijn doel te bereiken. Wel doet hij dat altijd op dezelfde manier. Zich aanpassen aan de omstandigheden kan hij nog niet. Dat komt pas bij het volgende sprongetje.

Wist je dat je in onze app naast deze vaardigheden nog 19 andere vaardigheden kunt ontdekken die bij sprong 9 horen?

Emoties en grapjes

Hij is nu voor het eerst in staat de dingen die hij geleerd heeft te veranderen. Hij speelt ermee. Je kunt hem eindeloos zien variëren en de gevolgen daarvan zien bestuderen. Je kunt zien hoe hij capriolen uithaalt, het buitenleven leert kennen, behendiger wordt met spullen en met taal, anderen imiteert, de dagelijkse gang van zaken naspeelt, met emoties oefent, vooruit begint te denken, veel dramtoneelstukjes begint op te voeren en inspraak opeist. Maar ook kan je dreumes agressief zijn en bokkensprongen maken, kan hij onderscheid maken tussen wat van mij is en van jou, begint grapjes te gebruiken als strategie om iets gedaan te krijgen, begint te experimenteren met ‘ja’ en ‘nee’, wordt vindingrijker in anderen voor zijn karretje te spannen, leert samenwerken, behulpzaam wil zijn in het huishouden en experimenteert met ‘onbezonnen’ en ‘zorgvuldig’. Zo zie je dat je dreumes in een korte periode heel veel leert, hierdoor kan het zijn dat je kindje gekke sprongen gaat maken, oftewel: bokkensprongen. </p>

Zijn zin krijgen

Volwassenen hebben jaren ervaring in de wereld van ‘principes’. Met vallen en opstaan zijn we er bedreven in geworden. We weten bijvoorbeeld wat rechtvaardigheid, vriendelijkheid, medemenselijkheid, behulpzaamheid, en samenwerking inhouden. We weten ook hoe we met ons gedrag tegenover anderen voor elkaar kunnen krijgen wat we willen. Je dreumes moet dat nog allemaal leren. En dat doet hij met vallen en opstaan. Hij experimenteert. Hij krijgt door dat je met aardig-zijn veel kunt bereiken. Met grote ogen en een héél lief stemmetje bewerkt hij jou om zijn zin te krijgen. Eigenlijk heel slim!

Blokkentoren

Er zijn sociale en niet-sociale principes. Bij sociale principes gaat het om dingen die je behoort te doen of dingen die je gewoon niet doet. Die principes hebben te maken met waarden en normen. Maar er zijn ook heel andere soorten principes, die niet sociaal van aard zijn. Een principe bij het puzzelen kan zijn om de randjes als eerste te maken. Een ander principe kan zijn om het eten dat je minder lekker vindt als eerste te eten en het lekkerste tot het laatst te bewaren.

Maar ook natuurkundige wetten horen bij de niet-sociale principes, en je dreumes begint in de 14 maanden sprong al natuurkundige wetten te ontdekken! Hij leert om een blokkentoren te bouwen door het grootste blok onderaan te zetten en de blokken keurig recht op elkaar te stapelen. Als hij dat niet doet, valt de toren om en raakt hij gefrustreerd. Heel logisch.

Benieuwd geworden en wil je alles weten over hoe jij jouw kindje het beste kan stimuleren en ondersteunen tijdens zijn/haar ontwikkeling? Bestel dan nu het boek of download de app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)