Eerste Hulp bij Baby’s die vallen
Vallen en baby’s gaan hand in hand. ‘Opgroeien gaat van au!’ Letterlijk en figuurlijk. Doordat je baby volop in ontwikkeling is, leert lopen en rennen, zal je baby ook wel eens vallen. De ene valpartij loopt met een sisser af en kusje-er-op-over is voldoende. Maar je baby kan zich ook flink schaven of een tand door de lip krijgen als hij valt. In deze ‘Eerste Hulp bij Baby’s Valpartijen’ lees je wat je kunt doen in die gevallen.
Wat moet je doen als je baby valt
- Schaafwond
Een schaafwond is een oppervlakkige beschadiging van de huid van je baby. Meestal bloedt de wond niet. Een schaafwond kan voor je baby flink pijnlijk zijn, de huid is als het ware afgeschaafd en het kan een branderig gevoel geven. In de wond kan vuil komen, daarom is het belangrijk om je baby’s wond goed schoon te maken. Spoel je baby’s schaafwond af met lauwwarm stromend water en ontsmet de wond als het gaat om een erg vieze wond of wanneer er geen mogelijkheid is geweest om de wond meteen schoon te spoelen. Ook wanneer het gaat om een diepe schaafwond of als de wond bloed moet deze gedesinfecteerd worden met bijvoorbeeld jodium (betadine). Een schaafwond kun je het beste aan de lucht laten drogen, dan geneest de beschadiging het snelst. Is de schaafwond groter en komt er wat bloed en wondvocht vrij, dan kun je de wond (tijdelijk) afdekken met een pleister of gaasje zodat er geen vuil of bacteriën in de wond terechtkomen.
- Snijwond
Is je kind op iets hards en scherps gevallen, bijvoorbeeld op een stuk glas of scherpe kiezelstenen? Dan kan dat een snijwond veroorzaken. De bacteriën die op het scherpe voorwerp zitten, kunnen ook in de wond komen. Daarom is het erg belangrijk om de wond goed te verzorgen. Belangrijk hierbij is dat je eigen handen goed schoon zijn voordat je de wond gaat verzorgen. Spoel de wond schoon en dep het droog met een gaasje of schone doek. Als de wond nog bloed, druk dan een aantal minuten met het gaasje of de doek op de wond om het bloeden te stoppen. Als het bloeden aanhoudt, blijf dan druk uitoefenen en zoek medische hulp. Desinfecteer met een desinfectiemiddel / ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld jodium (betadine). Doe dit door rechtstreeks op de wond te druppelen of doe het met een gaasje. Plak een pleister op de wond zodat er geen vuil en bacteriën in de wond kunnen komen. Kies voor een gekleurde pleister of een pleister met prinsessen of auto’s. De vrolijke pleister op zich verzacht de pijn bij je kleintje vaak al een beetje. Controleer in de komende dagen of de wond niet gaat ontsteken. Als er roodheid, zwelling, warmte, pus of toenemende pijn is bij de wond, neem dan contact op met een arts.
Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby
Download nu- Tand door de lip
Een tand door de lip komt vaak voor bij kinderen. Het ziet er soms vrij heftig uit omdat het bloed verdund wordt door speeksel en het meer bloed lijkt dan het daadwerkelijk is. Als je kind een tand door de lip heeft, druk dan het wondje op de lip dicht met een nat washandje of een nat (steriel) gaasje. Na een paar minuten stopt het bloeden meestal. Daarna kan het fijn zijn voor je kind om het wondje te koelen met een koud kompres, dit helpt om de zwelling tegen te gaan.
- Blauwe plek / bult
Koel de blauwe plek met een koude natte washand. Je kunt de blauwe plek of bult ook koelen met ijs of een coldpack. Let op: houdt het ijs nooit direct op de huid! Doe de ijsklonten bijvoorbeeld in een schone theedoek of een washandje.
Na iedere val geldt: houd je kind goed in de gaten. Merk je dat hij suf wordt, minder alert, duizelig of misselijk is? Neem dan contact op met de huisarts.
Verbanddoos
Zorg dat je altijd een goed gevulde verbanddoos in huis hebt zodat je meteen eerste hulp bij valpartijen kunt verlenen. De volgende producten moeten zeker in je verbanddoos zitten:
- Desinfectiemiddel / ontsmettingsmiddel
- Pleisters / kinderpleisters
- Steriele gaasjes
- Verbandgaas
- Verbandwatten
- Een zalf of gel die kneuzingen, knellingen en schaafwondjes verzorgt en de pijn verlicht