Sprong 6: Er is weer een nieuwe sprong begonnen

Lynn (30), 2 jaar getrouwd met Nick (30), trotse papa en mama van Teun (oktober ’17)

Is er weer een sprong begonnen

Is er weer een sprong begonnen?

Zaterdag 9 juni, vanavond feest van mijn ouders. Iedereen die zou kunnen oppassen is daar ook, dus voor het eerst de babyfoon bij de buren. Dat zou een eitje moeten zijn, we doen Teun namelijk zelf in bed en gaan daarna pas weg.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

’s Middags blijkt al dat niets minder waar is. Ik wil graag die tuk met Teun meeslapen, mijn man is nog even de stad in. Teun heeft echter andere plannen. Nog voor zijn hele lijf het matras raakt, ligt hij al op zijn buik gedraaid. Slapen? Echt niet! En dat dan niet 2 of 3 keer, maar een half uur lang. Zo kan ik natuurlijk ook niet slapen … Mijn gedachten schieten naar ‘ Oei ik groei!’, hoeveel Oei-weken is Teun nu? 35, ja hoor: jackpot!!! Sprong nummer 6, here we are!

’s Avonds blijkt Teun inderdaad net zo moeizaam te gaan slapen als ’s middags. Ik vertrek alvast naar het feestje, mijn man wacht tot Teun slaapt en brengt de babyfoon naar de buren.

Humeurige baby

Teun heeft met sprongen last van slecht slapen en vermoeidheid, hij wordt een humeurige baby…

Buiten sprongen om is hij echt een voorbeeld-baby: doorslapen met 2 maanden, wat voor hapje dan ook vanaf 4 maanden, huilt (vrijwel) niet en is altijd goedlachs, slaapt vanaf 4 maanden alleen nog maar in zijn bedje, en heeft een supersterke wil en spieren die dat bij kunnen houden.

Tijdens deze sprong heeft hij besloten om te leren zelf te gaan staan, maar moet van het CB eerst kruipen. Hoe houd je een baby op de grond die zich optrekt in de box (aan de spijlen, aan de bank, aan je benen of aan de luie stoel, of die gewoon zelf gaat staan?! Nou ja, in ieder geval … Ik heb beloofd hem wat vaker op de buik te leggen om het kruipen te stimuleren.

Overdag is Teun normaal zo’n 2,5 á 3 uur wakker voor hij een tuk gaat doen, maar nu is hij na anderhalf uur niet te genieten en bekaf, maar slaapt vervolgens maar 30-45 minuten. En dan beginnen we van voren af aan. Als er visite is of we zijn op visite, is hij zijn vrolijke zelf, maar om nou alle dagen iemand in huis te hebben of onderweg te zijn, is ook de oplossing niet.

De nachten

Ondertussen wordt ‘‘s avonds niet willen gaan slapen’ wat beter, maar dan komt het echte feest: ’s nachts wakker zijn en niet willen slapen! Tussen 1 en 3 uur moet ik elke 10 minuten naar hem toe om hem terug op zijn rug te leggen en vervolgens heb ik een keihard huilende Teun omdat ik hem ‘in de steek laat’ in zijn eigen kamer.

Dus eindigt meneer deze nachten rond een uur of 3 tussen ons in, in het grote bed. Met de filosofie ‘dan pakken we misschien toch nog wat slaap’.

Teun heeft echter andere plannen. Hij mept mijn man een zere neus, draait op zijn buik en plant zijn hand dusdanig dat ik zijn vingers in mijn beide ogen krijg. Het is dus tijd voor zwaarder geschut. Ik draai op mijn zij naar hem toe, leg hem helemaal tegen mij aan, zijn voeten onder mijn opgetrokken bovenbeen, en een arm over zijn bovenlijf, zodat ik hem nog net over zijn bolletje kan aaien. En mijn andere arm? Geen idee, ergens tussenlangs onderdoor, super oncomfortabel! Ondertussen slaapt mijn man al lang, en ook Teun doet er zo in deze ‘houdgreep’ gelukkig niet lang over. En ik? Ik lig alsnog de rest van de nacht half wakker in bed, want slapen op een halve meter met Teun op mijn plekje, daar ben ik erg slecht in.

Nieuwe vaardigheden

Zombie-mama doet haar best, gaat met Teun mee naar bed ’s morgens voor een eerste tuk. Hij vreet ondertussen alles op wat los en vast zit: een boterham inclusief alle korst, rijstwafeltjes en soepstengels (nieuw in zijn assortiment), van op proberen te sabbelen naar afhappen en kauwen.

Humeurige baby en zware nachten

Ook nieuw: kruipen! Hij heeft goed geluisterd op het CB. Het gaat traag en hij gebruikt het alleen om ergens te komen waar hij kan gaan staan, maar hij kruipt. En dan volgt al snel lopen tussen onze benen. Mijn hemel, veel te snel allemaal! Meneer is 8,5 maand en loopt langs meubels, muren en aan de hand …

Van 26 op 27 juni doen we de laatste houdgreep-nacht, daarna keert de rust terug. Hij gaat rustig zonder hulp slapen om 8 uur, blijft vrijwel de hele nacht slapen en is niet meer om 6 maar 7 uur of half 8 wakker. Nu genieten van onze voorbeeld-baby, want de volgende sprong is nog ver weg, maar hier voordat je er erg in hebt!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*