Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Bij bloedverlies tijdens de zwangerschap moet je altijd contact opnemen met de verloskundige.

Rond de verwachte menstruatie (twee weken na de eisprong) kun je een beetje bloed verliezen, ook al ben je zwanger. Het eitje nestelt zich dan in de baarmoeder en soms komt er daardoor een beetje bloed vrij. Dit wordt een innestelingsbloeding genoemd. Je denkt misschien dat je ongesteld wordt, maar dat is niet zo. Dit is ook het moment waarop je een zwangerschapstest kunt doen.

De verloskundige stelt veel vragen om achter de oorzaak van het bloedverlies te komen. Vragen die ze zal stellen zijn:

  • Heb je gevreeën? Tijdens de zwangerschap zijn de slijmvliezen extra doorbloedt. Dat is de reden dat zwangere vrouwen eerder een bloedneus krijgen. Ook de vagina en baarmoeder zijn beter doorbloedt. Tijdens het vrijen kan er een wondje ontstaan waardoor je wat bloed verliest.
  • Wat is de kleur en de hoeveelheid van het bloed?
  • Waren het een paar druppeltjes of houdt de bloeding langer aan?
  • Is de ontlasting harder of heeft de vrouw aambeien? Het bloed komt dan misschien uit de anus in plaats van uit de vagina.

Er zijn verschillende oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap en het hoeft niet altijd te duiden op een miskraam. Bloedverlies moet wel altijd serieus genomen worden. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de verloskundige. Als de verloskundige het nodig vindt, kan er een echo gemaakt worden waarop te zien is of het hartje van de baby klopt.

Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling

Bekijk nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*