Bevallingskwaaltjes
Negen maanden lang heb je te kampen gehad met allerlei zwangerschapskwaaltjes. Denk je er van af te zijn, blijkt de bevalling ook zijn kwaaltjes met zich mee te brengen… In dit artikel lees je over bevallingskwaaltjes.
Maar één troost, deze kwalen zijn vrij snel verdwenen en doordat je zo’n gevoel van verliefdheid voor je baby koestert, vallen ze je nauwelijks op.
Misselijkheid
Tegen het einde van de volledige ontsluiting kun je misselijk worden. En misschien moet je zelfs braken. De verloskundige of de gynaecoloog maken dit vaker mee en het is dus helemaal niet erg. Soms helpt het om in een andere houding te gaan staan of liggen. Meestal neemt de misselijkheid af wanneer je mag persen.
Alles over de conceptie, zwangerschap en bevalling
Bekijk nuRillen of bloedheet
Het ene moment lig je te rillen van de kou en ben je blij met warme sokken en een dikke trui. Alle energie gaat naar de buik en daardoor worden bijvoorbeeld je voeten even vergeten. Het andere moment kun je het weer snikheet hebben, vooral tijdens het opvangen van een wee. Een nat washandje geeft dan verkoeling.
Pijn aan de rug
Omdat het hoofdje van de baby volledig is ingedaald, kan dat drukken op de onderste ruggenwervels. Een andere houding, bijvoorbeeld zittend voorover leunen, kan de pijn een beetje verzachten. Ook een massage of een warme douche kunnen helpen.
Kramp
Bevallen is topsport en je vraagt dus erg veel van je spieren. Daardoor kun je kramp krijgen in je benen. Soms trillen ze helemaal. Er is niet zoveel aan te doen. Soms helpt het om tussen de weeën door de tenen naar je toe te halen (stretchen). Ook een massage van de benen kan de kramp verlichten.
Klappertanden
Vooral vlak na de bevalling, als de spieren opeens rust krijgen, kun je gaan trillen, bibberen en klappertanden. Een reactie van de spieren na zware inspanning: ze hebben tekort aan suiker. Het gaat vanzelf over. Het enige dat helpt is jezelf lekker warm houden.
Kraamtranen
Opeens stromen de tranen over je wangen en voel je je verdrietig, al weet je niet waarom. Je voelt je schuldig omdat je aan het huilen bent terwijl je nu ‘on top of the world’ zou moeten zijn. Dat komt allemaal door de hormonen die vrijkomen bij de bevalling. Wees gerust, kraamtranen vloeien niet lang.
Heeft dit artikel je geholpen?
Deel dit artikel
Ontvang een melding bij de start van een sprong!
Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!