Berg

Berg is een veel voorkomend verschijnsel bij kinderen, vooral in de eerste maanden na de geboorte. Er is sprake van een vettige, geel-bruine schilfering die aan de hoofdhuid ‘plakt’.

Hoe ontstaat het?

Hoe berg ontstaat is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor een overmaat aan talg-achtige substantie wordt uitgescheiden die er voor zorgt dat oude huidcellen niet worden afgestoten, maar aan elkaar blijven koeken. Ook kan een lokale gistinfectie een rol spelen (pityrosporon-gist), hoewel de meningen hierover verschillen.

Wie krijgt het?

Berg komt bijzonder veel voor en alle baby’s kunnen het krijgen. Meestal verdwijnt het binnen 6 maanden na de geboorte, maar soms duurt het veel langer, soms wel enkele jaren voordat alle schilfering verdwenen is.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ook volwassenen kunnen een op berg lijkende schilfering op het behaarde hoofd ontwikkelen. Deze ‘berg’ bij volwassenen heet schalp (tinea amiantacea).

Hoe wordt het behandeld?

Omdat berg een volstrekt onschuldig fenomeen is hoeft het niet behandeld te worden, vooral omdat kinderen er meestal geen last van hebben. Als u een overmaat van schilfers toch wilt verwijderen kunt U de hoofdhuid insmeren met zoete olie om de schilfers week te maken. Daarna kunt U met de zijkant van een kartonnen kaartje voorzichtig de overtollige schilfers eraf schuiven. Gebruik geen middeltjes met salicylzuur (schilferoplosser) omdat dit bij jonge kinderen vergiftigingen kan veroorzaken. Was de haren vervolgens met een milde shampoo.

Wanneer er behalve van schilfering ook sprake is van eczeem kan de arts eventueel tijdelijk hydrocortison crème voorschrijven om de ontsteking te onderdrukken

Wat zijn de vooruitzichten?

Zoals gezegd verdwijnt berg uiteindelijk vanzelf, hoewel dat soms vele maanden tot enkele jaren kan duren.

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is de uitgerekende datum van jouw baby?*